Murals Parkstad – Brunssum WOll herinnering
Murals Parkstad – Brunssum WOll herinnering

Murals Parkstad – Brunssum WOll herinnering

De restauratie van de historisch belangrijke muurschildering van het voormalige Transportbedrijf Van Bree in Brunssum is voltooid. De familie Van Bree speelde in Brunssum een sleutelrol bij het redden van Joodse kinderen en onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Hij was nog maar nauwelijks te zien deze muurschildering aan de van Speijkstraat in Brunssum. Niet vreemd, de oude stond er al 90 jaar op de gevel. Graficus Ivo Benders heeft deze muurschildering weer perfect gerestaureerd, en niet voor niets. In de tweede wereldoorlog waren kolen belangrijk voor de Duitsers. En het transportbedrijf van de gebroeders van Bree werd dan ook gedwongen om transporten met kolen naar o.a. Amsterdam te brengen. Minder bekend was dat er op de terugweg Joodse onderduikers werden meegenomen, welke in Brunssum onderdak vonden. Zo werden er op deze wijze 251 kinderen ondergebracht in Brunssum. Het herstel van deze muurschildering is dan ook een eerbetoon aan de chauffeurs die met gevaar voor eigen leven deze onderduikers vervoerden.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

  1. logbankje

    De muurschildering van Transportbedrijf Van Bree een eerbetoon.
    Ze hebben goed werk verricht in de oorlog. Hans

    @ in de wijk staan inderdaad veel van het zelfde, maar wel betaalbaar.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.