BW-conversie(1) – Jansgeleen
BW-conversie(1) – Jansgeleen

BW-conversie(1) – Jansgeleen

bVision & Photography

Veel mensen zijn bezig met het inkleuren van oude zwart/wit foto’s. Dat is geen gemakkelijke klus omdat je niet weet wat de oorspronkelijke kleuren zijn. Ik ben meer een liefhebber van zwart/wit fotografie en bewandel dus de omgekeerde weg.
Een foto gemaakt in mooie kleuren bevat heel veel informatie en kun je niet een twee drie omzetten naar een goede zwart/wit foto. Veel mensen die dit proberen maken door het terugzetten van de verzadiging van alle kleuren grijstinten en noemen dit dan een zwart/wit foto. Deze week laat ik zien hoe een foto eruit ziet na een echte conversie die per kleur kijkt wat de overeenkomstige zwart waarde moet zijn op basis van de oorspronkelijke kleur, zonder de verzadiging van de kleur terug te draaien en zonder dat er informatie over de oorspronkelijke kleuren in de foto verloren gaat. Hoe dat gebeurd laat ik de volgende week zien. Ik moet nog even kijken hoe het loopt, maar dat zal wel de woensdag worden. Nieuwe murals die er komen spaar ik dan even op…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

  1. Om het verschil te kunnen zien tussen de manier die jij nu gebruikt hebt en “gewoon” in grijstinten om zetten had ik er dan graag nog een foto bij gezien waarin dezelfde foto in grijstinten omgezet werd.

  2. In dit geval is de zwart/wit voor mij inderdaad de mooiste van de twee. En het terug zetten, in mijn psp doet ie dat automatisch eventueel, dan rotzooi ik er ook eigenlijk niet meer aan verder, of ik zet mijn camera op zwart/wit, die optie heb ik namelijk ook, dan is het zwart/wit, en blijft het zwart/wit.

    X

  3. Er zijn zwart wit foto’s die je gewoon niet moet inkleuren. Die hun kracht ontlenen wat de fotograaf er in de donkere kamer van gemaakt heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ansel Adams en zijn landschappen. Voor het inkleuren van oude zwart wit foto’s moet je vaak raden wat de oorspronkelijke kleur was, maar er zijn bronnen genoeg die de oorspronkelijke kleuren, in bijvoorbeeld mode weergeven, dat helpt natuurlijk. Museums zijn ook een goede bron. Verder is gras altijd wel groen en de kleuren van bijvoorbeeld uniformen liggen vast. Wat vooraf gaat aan het inkleuren van foto’s is vaak het restaureren, de negatieven of oude afdrukken zijn soms héél zwaar beschadigd door bijvoorbeeld schimmels, krassen en gewoon de tand des tijds.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.