BW-conversie – De ballenbak
BW-conversie – De ballenbak

BW-conversie – De ballenbak

bVision & Photography

Kijk, dit is een mooier voorbeeld waarbij het omzetten in grijswaarden(de-saturation) helemaal niet werkt. Uiteraard staat het kleurenwiel hier ook weer bij. Je kunt het een beetje zien zoals iemand die volledig kleurenblind is. Groen, geel oranje alles lijkt op elkaar en alles is grijs. Moeilijk voor te stellen, maar dit is ook een extreem voorbeeld

bVision & Photography

Ga ik iedere kleur beoordelen op zijn plaats t.o.v. zwart/wit, dan krijg je een heel ander beeld. Zo kan Photoshop het in ene keer bijna goed doen met de zwart/wit conversie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, ook in Photoshop, die mij meer aanspreken en een veel beter contrast opleveren zoals onderstaande foto laat zien. Daarbij maakt het ook niet uit of het zwart/wit moet zijn of bij wijze van spreken groen/geel. De techniek hierbij is om afhankelijk van de kleurwaardes in de foto, deze te vervangen door een kleurwaarde op de zwart/wit schaal. De techniek erbij is helemaal niet belangrijk, als het maar werkt. Daarom stap ik ook af van grijswaarden en de-saturatie. Dat heeft geen toegevoegde waarde. Ik ga verder met mijn zoektocht naar de beste BW-conversie. Overigens zijn er ook programma’s die dit beter kunnen, zoals er vroeger de NIK collectie was. Deze is helaas inmiddels om zeep geholpen en werkt niet meer in de laatste versies van Photoshop. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik nog een hele oude stand-alone versie van het programma heb. (wordt volgende week vervolgt)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

  1. logbankje

    De ballenbak in kleur is bekend, maar ik vind het bewerken van de grijstinten wel een verrassend resultaat opleveren. Hans

    @ Leuk dat je een abonnee bij Mathijs hebt genomen.

  2. Het klinkt allemaal best ingewikkeld, maar mijn fot bewerkingsprogramma heeft er geen moeite mee. Ik werk met een oud ( 9) Paint Shop Pro programma en heb even je foto gepikt en wat blijkt… grijswaarden aanklikken en dan nog even “eenstaps foto correctie” geeft exact het zelfde effect . Ook zonder de correctie zijn de verschillen al zichtbaar maar wat minder helder. Leuk weetje, dat dan weer wel !

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.