BWC(14) – Oostenrijkse woningen in Treebeek
BWC(14) – Oostenrijkse woningen in Treebeek

BWC(14) – Oostenrijkse woningen in Treebeek

Rond 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeentes aan met de vraag of deze deel wilden nemen aan dit project. In elke gemeente die zich toen heeft opgegeven, werden een of meer Oostenrijkse woningen gebouwd, van Den Helder/Huisduinen tot aan Weert en Heerlen. In totaal zijn er 800 gerealiseerd. Vele honderden worden tot op de dag van vandaag bewoond. De houten prefab-woningen konden snel gerealiseerd worden. Uitgaande van een reeds opgetrokken fundering duurde het enkele dagen om een Oostenrijkse woning te bouwen. De indeling is zeer logisch en elke ruimte heeft een raam. Het zijn energiezuinige woningen met een duurzaam karakter. De woningen zijn vaak zijn gesitueerd op ruime kavels. Aan de naoorlogse wederopbouw leverden de ze een beperkte bijdrage. Vaak werden ze toegewezen aan gemeentelijke ambtenaren, oud-verzetsstrijders (of nabestaanden daarvan) of andere voor de gemeente belangrijke lieden. Deze hier staat in Treebeek, een wijk in de gemeente Brunssum. Er staan er nog diversen in deze wijk die er stuk voor stuk nog keurig uitzien. En dat na zo’n 70 jaar in het Nederlandse klimaat.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

21 Comments

 1. logbankje

  Het is erg mooi dat deze woningen er nog staan en er ook moeten blijven staan.
  Het is toch geschiedenis van de wederopbouw.
  Hier is ook een wijkje met woningen uit de wederopbouw en die wilde men ook slopen, de bewoners hun verzet werd beloond. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Goede middag Sjoerd, ze doen mij denken aan de houten woningen die Zeeland na de watersnood van 1953 heeft gekregen, die staan nog in Schouwen Duiveland dacht ik te weten. Van welk land die kwamen, zou ik niet zeker weten ik was nog maar vier tijdens de watersnood, maar ik dacht dat ze Zweedse woningen werden genoemd.

 3. Grappig Sjoerd: een Oostenrijkse woning.
  Ik had al lezend een ander soort huis voor ogen, maar nu ik ze zie: zou er best in willen wonen…
  Moet dan wel Limburgs leren natuurlijk!
  🙂

  Prettig weekend, Marlou

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.