Workshop Cyanotype
Workshop Cyanotype

Workshop Cyanotype

bVision & Photography

Afgelopen zaterdag was ik in de dobbeltuin in Mezenbroek om een workshop Cyanotype (blauwdrukken) te volgen bij Jacqueline Muitjens. Het geheel ondersteund door “Bekend met Talent”. Eigenlijk hebben we het hier over de oorsprong van de fotografie. Gooi wat lichtgevoelige chemicaliën op papier, leg er een negatief op en leg het even in de zon. Stop dan de ontwikkeling door de “foto te spoelen” en zie daar de foto… Daar komt het eigenlijk op neer. Alleen in dit geval niet met een negatief, maar met plantjes uit de natuur. Dat gebeurd dan ook als eerste, plantjes uitzoeken die bij het proces passen (foto 1), geen dikke roos die past niet onder de glasplaat van het fotolijstje, maar planten of bladeren met een fijne structuur. Leg die op een glasplaat en stel daar een compositie mee samen (foto 2). Daarna gaat het lichtgevoelige papier erop en het geheel wordt afgesloten met de achterzijde van het lijstje. met de glasplaat in de zon een enkele minuten laten ontwikkelen, afhankelijk van de zonkracht, puur in de natuur dus. Daarna alles losmaken en het lichtgevoelige papier spoelen (foto 3). Als laatste het papier uit de spoelbak nemen en laten drogen (foto 4). Het uiteindelijke resultaat, ziet u morgen. Overigens is het resultaat heel anders dan u verwacht, het blauw wat nu licht is, wordt uiteindelijk na het drogen diepdonkerblauw.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.