Gradeerwerk
Gradeerwerk

Gradeerwerk

Deze foto kwam ik tegen in mijn archief. Daar staan een aantal foto’s die ik destijds bij onze locaties mocht fotograferen en die bestemd waren voor het bedrijf. Daar staan foto’s in die geen directe bedrijfsrelatie hebben en die geen bedrijfsgeheimen bevatten. Te pas en te onpas pik ik er ene uit, makkelijk als je even druk bezig bent geweest en geen idee hebt wat je zal schrijven. Een B(log)B(lok) dus. Wat u hier ziet is een klein onderdeel van wat daar een gradeerwerk werd genoemd. Vroeger gebruikte ze houten gradeerwerken om de indikking van zeewater te verkrijgen. Dit gebeurde met twijgen die als een muur werden opgeslagen. Het zoute zeewater liet men dan net zo vaak naar beneden stromen zodat het zout werd ingedikt. Doordat het water gedeeltelijk verdampte kreeg je water met hoge concentraties aan zout. Dit gebeurd in de industrie ook met zogeheten koeltorens volgens het Iterson principe. Water werd hier ook ingedikt tot op een bepaalde indikkingsgraad om het water voor koeling te kunnen gebruiken. Je ziet hier de omgekeerde broodjes waarlangs het water stroomt en door verdamping ook afkoelt. Wat je boven uit de koeltoren ziet komen is alleen maar waterdamp.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

15 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.