Sjoenk
Sjoenk

Sjoenk

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

Naast het alom besproken Maankwartier is het Glaspaleis in Heerlen zeker het meest markante gebouw. Destijds gebouwd als warenhuis voor de “rijke” mijnwerkers, die daar alles konden krijgen op het gebied van mode. Het gebouw is ontworpen door architect Peutz voor de familie Schunck. Het ultramoderne gebouw werd in de tijd voor de tweede wereld oorlog niet door iedereen goed ontvangen en kreeg als snel de naam het Glaspaleis. De recessie die ontstond na de sluiting van de mijnen trof de hele middenstand ook de familie Schunck. Het gebouw werd uiteindelijk rijp voor de sloop. Gelukkig werd het gebouw gered door de inzet van de Werkgroep Rehabilitatie Glaspaleis. Het werd gekocht door de gemeente, en werd volledig in oude staat hersteld. In 2009 werd de naam SCHUNCK weer ingevoerd. De verschillende instellingen die gehuisvest waren in het Glaspaleis werden samengevoegd in een nieuwe culturele organisatie. SCHUNCK bestaat nu uit een museum voor moderne en hedendaagse kunst en architectuur, een openbare bibliotheek en een muziek- en dansschool en heeft ook vestigingen in andere delen van de stad.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 reacties

  1. logbankje

    De Werkgroep Rehabilitatie Glaspaleis heeft goed werk verricht, zou jammer zijn zo’n mooi gebouw met historische roots te slopen. Hans

    @ Heb zelf nog een Madison MAD-TA10BT stereo buizenversterker 2 x 25 watt staan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.