StripLu(c)k – Luc Perneel
StripLu(c)k – Luc Perneel

StripLu(c)k – Luc Perneel

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Afgelopen zaterdag ben ik op pad geweest naar mijn oude vriend Luc Perneel, vanaf nu StripLu(c)k geheten. Luc is een verzamelaar van oude oude meesters in de Vlaamse stripcultuur, maar ook nieuw tekentalent ontsnapt niet aan zijn ogen. Striptekenen is voor hem dan ook een nationale Belgische trots. Als kroon op zijn collectie kon hij die verzameling nu aan het grote publiek laten zien. En met zoveel bezoekers laat het ook zien hoeveel mensen interesse in zijn collectie hebben. In Roeselare bij Bar Giraf, het café van meneer pastoor, toonde hij een deel van zijn inmiddels zeer grote collectie van 5000 stuks strips. Van hele oude tot eerste drukken en van Suske en Wiske tot aan Blake en Mortimer. Voor vooral de laatste serie heeft hij mij geheel enthousiast gemaakt. Overigens is ook de burgemeester van Roeselaere, die de tentoonstelling geopend heeft, een verzamelaar van strips.

bVision & Photography

Vanuit hier toch gauw een drie uur heen en drie uur terug. En onze vriend Suske (Francky Spruitte) trof ik daar ook nog. Met Luc heb ik vooral voor aanvang nog even een fijn gesprek gehad, daarna had hij uiteraard weinig tijd. Met Francky heb ik een tijd een heel leuk gesprek gehad, en niet alleen over bloggen. We zijn samen vertrokken richting het ons bekende station met het fietspunt, vandaaruit de straat uit en weer richting huis…

bVision & Photography

Over de tentoonstelling kan ik kort zijn. Gewoon super wat Luc aan kennis heeft over de Belgische striptekenaars en hun verhalen. ook de collectie brengt je terug naar je kinderjaren. Naast de strips was ook Jimmy Hostens aanwezig, Deze tekenaar uit Roeselare Gaf een duidelijk uitleg over hoe zijn stripboeken tot stand zijn gekomen en welke verhalen er aan ten grondslag liggen. In een gezellige ambiance hebben we nog wat verhalen gedeeld.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

  1. Frank-103

    Geweldig zo’n dagje Roeselare! Naar 5000 strips in een kast kijken lijkt me minder boeiend, maar Luc wist er ook boeiend over te vertellen? Ik had de dag waarschijnlijk wel afgesloten bij de frituur van Francky , voor een friet met stoofvlees.

  2. Rietepietz

    Als niet Belg ken ik alleen de beide Suskes , die ene mét zijn Wiske en die andere waar ik al de nodige jaren lees. Nog een geluk dat hij niet in gezelschap was van zijn Nonkel Jules met de onafscheidelijk tweeloop.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.