Over duurzaamheid gesproken – Fietspaden
Over duurzaamheid gesproken – Fietspaden

Over duurzaamheid gesproken – Fietspaden

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

Vele jaren geleden, in het begin van de opkomst van zonnepanelen, had ik een idee om deze op een superwijze in te zetten. Alleen niemand wilde luisteren naar dat idee, dacht ik. Ik concludeer daarmee dat niemand in Nederland wilde luisteren. Ik stelde destijds voor om alle lange afstandsfietspaden (<1.5 km) te overdekken met zonnepanelen. Fietsen in de zomer, lekker koel, in de winter lekker droog, en het rendement aan stroom voor de gemeente of de provinciale overheid. Het bleef dus bij een idee, totdat mijn oud collega Frank me attent maakte op een artikel waarin wordt beschreven hoe ze daar met mijn idee zijn omgesprongen. Daar hebben ze een fietspad aangelegd tussen twee autowegen en dat volledig afgedekt met zonnepanelen. Ik had er geen patent op, ik wilde alleen maar duurzaam omgaan met onze planeet, maar het doet wel deugd dat er mensen zijn die dit daadwerkelijk in de praktijk hebben gebracht.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

22 Comments

 1. De uitvoering van jou idee is alleen al een gouden beloning.
  Jammer van het patent, anders had ik je in een logje van de uitvindingen kunnen noemen. Hans

  @ Koel water, thee en koffie, dan houden we het heel lang vol. 🙂

 2. Ria van Felius

  Op goede ideeen moet je natuurlijk altijd gelijk patent aanvragen! Het tast natuurlijk wel het natuurlijke uiterlijk van de omgeving aan, ik weet het niet hoor, of het nu echt zo goed is.

 3. Het idee van een soort fietstunnel tussen 2 drukke rijbanen lijkt mij niet lekker fietsen. Hier in de buurt bij Krommenie hebben ze een stuk provinciaal fietspad voorzien van zonnecellen. Daar zijn de meningen verdeeld over. Het oppervlak was te glad en later weer te ruw waardoor het vervuilde. Bij de aanleg daarvan dacht ik ook al maak een halve overkapping, waarbij de panelen een beetje schuin staan zodat ze meer zonlicht opvangen. En als je dat goed aanpakt, dan fietsen de fietsers droog. Tocht rgent het hier maar 7% van de tijd en is het 93% van de tijd droog. Bij Zwolle halen ze 10% van de tijd regen. Als het meer zou regenen, dan was daar zeker meer energie in gestoken. Het probleem is nu dat we vooral overdag in de zomer zonne-energie hebben en dat niet goed kunnen bewaren voor de winter om onze huizen te verwarmen. Misschien is het inmiddels verstandiger om op alle hoogspanningsmasten windturbines te plaatsen. 😉

 4. Ik heb al eerder van het idee gehoord, ik lees nog niet heel lang bij jou dus denk niet dat het bij jou was. Maar het idee is goed de energie moet toch érgens vandaan komen en dan zijn zonnepanelen duidelijk beter dan biomassa verbranden waarvoor hele bossen om gaan.

 5. Maar toch.. naast de snelweg, daar zie je mij niet fietsen. Al die fijnstof. Ik heb toch het liefst de zon op mijn hoofd in de zomer en daar wil ik dan gerust de regen een keer voor lief nemen. Misschien snelwegen overdekken met zonnepanelen… Mijn idee.. 😉

  Love as Always
  Dimario

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.