Spanning in Odoorn en omstreken
Spanning in Odoorn en omstreken

Spanning in Odoorn en omstreken

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Bertie van haar weblog Bertiebo stuurde me de bijgaande foto’s van hun fietsvakantie in Drenthe. Daar vonden ze dit mooie huisje wat hier zijn letterlijk en figuurlijk zijn gezicht laat zien.

Gelukkig stond er een tekstbord bij van de gemeente Borger-Odoorn en Enexis, waarvan hieronder de tekst:
Het transformatorhuisje “Odoorn” is gebouwd rond 1935 in een traditionalistische stijl. het betreft een veelvoorkomend model, dat echter in de uitvoering en gaafheid een zeldzame rijkdom heeft gekregen en bovendien in zeer originele staat verkeerd. Vlak na de oplevering is het transformatorhuisje geheel in stijl vergroot. Het is geheel opgetrokken in baksteen met een verjongend trasraam onder een met “tuil du nord” gedekt zadeldak.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

De aanbouw is een fractie smaller en lager en heeft bovendien een schildkap. In de kopse gevel van het oudste bouwdeel bevindt zich de oorspronkelijke dubbele houten paneeldeur. Aan de straatzijde vindt u een ingemetselde betonnen naamsteen. In de lange gevel stalen deuren en met terracotta dichtgezette lichtsleuven. De blinde achtergevel heeft decoratieve gemetselde vlakken(wybertjes). Begin zestiger jaren in het transformatorhuisje omgebouwd naar een transportverdeelstation. Het zorgt nu nog steeds voor de elektriciteitsvoorziening in de regio Odoorn, Schoonoord en Exloo. Inmiddels is het een rijksmonument.

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 reacties

  1. Pingback: Odoorn in de herhaling – bVision

  2. Pingback: Odoorn in de herhaling – bVision.nl

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.