Vriehei(de): Archief Christus Koningkerk
Vriehei(de): Archief Christus Koningkerk

Vriehei(de): Archief Christus Koningkerk

bVision & Photography

Wat doe je met een kerk die al jaren leegstaat en niet meer wordt gebruikt. Nou, afbreken dus, want het bouwjaar 1964 is ook niet echt historisch te noemen. Toch had die kerk wel wat, het is de enige kerk in Nederland die gemaakt is van geprefabriceerd beton. Een modernistische kerk en ontworpen door architect Jozef Fanchamps. Na 8 jaar leegstand werd de kerk een Rijksmonument, niet afbreken dus, maar wat moet je ermee. Het gebouw was inmiddels vervallen en maakte de buurt niet mooier, integendeel. Het lumineuze idee om hier het stadsarchief te vestigen bleek de oplossing te zijn voor het probleem. En men besloot deze betonnen kerk te verbouwen tot regionaal stadsarchief en te voorzien van een archieftoren, kantoorvleugel en een openbare studiezaal middels een in de oorspronkelijke constructie geplaatste nieuw volume. Met het resultaat op bijgaande foto’s. Gelukkig zijn de klokkentoren en het mozaïek daarbij gespaard gebleven en ook opgeknapt. Inmiddels wordt het gebouw gebruikt door het Regionaal Historisch Centrum Limburg en het stadsarchief Heerlen. Een mooie en geslaagde restauratie, maar wel erg duur.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. De Christus Koningkerk krijgt zo wel een prima herbestemming.
  Zal niet vragen wat de kosten zijn, maar die zijn hoog denk ik.
  Maar er moet natuurlijk ook kwetsbaar materiaal worden opgeslagen. Hans

  @ gezellige muziek al behang.

 2. Zo’n iconisch gebouw moet bewaard blijven, en het aan te wenden voor een nieuwe functie is dan ook goed gedaan . Het zal wel heel wat hebben gekost, maar er wordt wel geld aan nuttelozere zaken uitgegeven.

 3. Door de stedelijke vernieuwingen staan eer in mijn buurt weer diverse kerkgenootschappen op straat zij willen dolgraag kerken in een heus kerkgebouw.

  Jammer genoeg hebben projectontwikkelaars, bouwers, maar ook bestuurders en politici geen oog voor deze vraag.
  Ik verwacht met mooi weer dat er weer kerkdiensten in e parken gehouden worden.
  Rondlopend op de grens van Brabant en Limburg kreeg ik uitleg over velddiensten in de tijd van de Nederlandse onafhankelijkheidstrijd tegen de Spaanse overheerser.

  Hoe elke tijd weer andere vraagstukken geeft en nieuwe oplossingen vraagt lees ik in jouw blogpost.

  Vriendelijke groet,

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.