Heerlerheide Centrum – Corneliushuis
Heerlerheide Centrum – Corneliushuis

Heerlerheide Centrum – Corneliushuis

bVision & Photography

Aan het Corneliusplein in Heerlerheide ligt “Gen Coel”; een glazen ‘koeltoren’ met verwijzing naar de ontwerper van Iterson, als verwijzing naar het rijke mijnverleden van Heerlerheide. Een modern monument dat met haar bijzondere architectuur een icoon is geworden in Heerlen en omstreken; een plek voor samenzijn en ontmoeting. Het is een bijzonder gebouw met respect aan de historie van de mijnindustrie rondom Heerlen. Het is ook het eerste gebouw dat volledig verwarmd en gekoeld wordt met mijnwater o.b.v. het mijnwaterproject, ofwel hoe Heerlen werkt aan een duurzame toekomst. In de winter met water uit de onderste mijngangen (warmwater) en in de zomer met water uit de bovenste mijngangen (koudwater).

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 Comments

  1. Dacht eerst aan een bolder, maar dat het een koeltoren voorstelt is begrijpelijker.
    De historie van de mijnindustrie is nog steeds diep geworteld. Hans

    Ot. Met een pot met geld kun je niet gezellig kletsen.
    Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
    De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  2. Bijzondere architectuur zeg. Daar ga ik eens langsfietsen. Nog vrij nieuw in het Zuid-Limburgse land, zie ik overal om me heen het woordje ‘gen’. Zoals “Op Gen Baan”, “Op Gen Linge”. En nu “Gen Coel”. Wat betekent dat?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.