De Motte van Terborg
De Motte van Terborg

De Motte van Terborg

bVision & Photography

In het dal van de Geleenbeek in Heisterbrug (Schinnen) vinden we de oorsprong van Kasteel Terborg, een van de oudste buchtterreinen van Zuid-Limburg. Er zijn vermoedens dat ter plaatse van het huidige kasteel Terborgh in de Romeinse tijd een wachttoren heeft gelegen die de oorsprong vormde voor het ontstaan en de benaming van Terborgh. Wanneer het kasteel in 1285 wordt genoemd, bestaat zij uit een woontoren, gelegen op de Motte, en een voorhof, waar de latere burcht word gebouwd. Op de motte vinden we de meters dikke resten van de oude woontoren die daar gestaan heeft. Maar het meeste opvallende behalve de ornamenten was de rust die me ineens overviel. Een Zen-moment, je ziet de achterkant van de kasteelhoeve, maar voor de rest alleen maar een grasveld omgeven door een gracht en een woud van bomen. Aanleiding voor dit bezoek was een blog van Jeanne over Terborgh.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

12 reacties

  1. Frank103

    Iedere keer als jij over motte schrijft moet ik denken aan het liedje van Dorus, er zaten twee motte, in mijn oude jas….
    Uiteraard komt dat ook omdat we in Noord Holland geen motte hebben, maar kastelen van het type waterburcht (slotgracht met ophaalbrug).

  2. Grappig hoe wij bloggers elkaar inspireren, zelf tot stedenbezoek. Ik heb de laatste jaren al veel dingen gedaan naar aanleiding van inspirerende logjes. Zo heb je me toch nieuwsgierig gemaakt naar de mijnstreek. Als ik daar aan toe ben( is wel een flinke treinrit) kom ik wel voor goede locaties zeuren bij jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.