Urmond – De Standerdmolen
Urmond – De Standerdmolen

Urmond – De Standerdmolen

bVision & Photography

Limburg is niet echt een molenprovincie, we hebben er wel en ook nog wel een paar die alleen in Limburg veel voorkomen, namelijk de watermolen, maar de rest moet je zoeken. In Urmond vinden we er ene, de Urmonder Standerd Molen uit 1807. Je vind hem aan het Sjirperspad. Standaard molens zijn ook zeldzaam aan het worden. De meeste vind je in het zuiden. In Limburg een zevental, waaronder dus deze molen. Hij is maalwaardig en er is zelfs een molenaar. Het is een graanmolen en er wordt regelmatig gemaald, waarbij de molen ook te bezichtigen is. De hele molen staat op een zogenaamde standaard waar de hele molen op draait.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

 1. Limburg is inderdaad niet echt een molengebied, hier is dat het tegenovergestelde je ziet overal molens. Als ik wel eens door de polder ga varen met mensen van buiten Leiden dan zeggen ze regelmatig oh ik ga eens tellen hoeveel molens we tegenkomen. Halverwege haken ze af omdat het er zoveel zijn 🙂

 2. Frank-103

  Mooie graanmolen daar! Hier in de Zaanstreek zijn al flink wat molens te vinden, uiteraard op de Zaanse Schans maar ook in het dorp waar ik woon, daar staat de beroemde Woudaap uit de Schippers van de Kameleon. Schrijver Hotze de Roos deed wel voorkomen of die verhalen in Friesland speelden, maar dat was dus niet zo! Naast veel watermolens zijn er ook papiermolens en mosterdmolens etc. Alleen Don Quichotte ontbreekt, helaas!

 3. Limburg is wel een van de populaire vakantie bestemmingen.
  De Zaanstreek stond vroeger vols met molens, maar andere dan in Limburg.
  Dit is wel een heel mooie graanmolen. Hans

  @ ja ik zet op donderdag alles maar online voor het weekend,

 4. hanscke

  Mooi die molens. In mijn beleving zijn er best nog wel veel. Te veel om de illusie te hebben om elke molen die ik tegenkom op de foto te zetten en te rubriceren.

 5. Misschien komen er daar minder windmolens voor omdat er minder wind is in Limburg. Hier aan de kust waait er bijna altijd wel een windje dus een windmolen kan vaak draaien. Een fijne donderdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.