De Gruyter in Hoensbroek.
De Gruyter in Hoensbroek.

De Gruyter in Hoensbroek.

bVision & Photography

De onderste foto is het pand van Piet de Gruyter nog in de toestand zoals dit pand werd opgeleverd als 156ste filiaal van De Gruyter, geheel in Art Deco stijl. Maar helaas, zoals met zoveel oude panden gebeurd is het laatstelijk opgeknapt, na lange leegstand en verhuur. Het is zelfs een koffieshop geweest. Helaas hebben ze bij de verbouwing wat karakteristieke zaken laten verdwijnen. Op zich is het een aardig pand geworden, alleen niet meer authentiek. Het pand ligt bij ons de berg op, op de hoek van de Kouvenderstraat/Akerstraat in Hoensbroek. Ik kan me de winkel nog herinneren in de oude staat. Maar net zo als Simon de Wit, hebben ze de slag verloren aan voornamelijk destijds Dirk van den Broek, Albert Heijn en de Edah. Dirk heeft Hoensbroek niet gehaald, maar bouwde in mijn geboortejaar, 1953, wel de eerste supermarkt van Nederland.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 Comments

 1. hanscke

  En 10% en beter waar, de slogan van De Gruyter. Oranje kassakaartjes en dan kon je bij 100 gulden geld terug krijgen. Ik zie mijn moeder nog tellen. Ze had een heel apart systeem.

 2. Jaaaa…de Gruyter. Ik weet nog dat het er altijd heerlijk naar vers gebrande koffiebonen rook die uit mooie geelkoperen bakken kwamen. En het ‘snoepje van de week’ kregen we vaak van mijn oma. De pui op jouw foto is wel behoorlijk verpest zeg.

 3. Piet de Gruyter, ja die ken ik nog wel.
  Prachtige foto’s, kun je uren op puzzelen en conclusie is dat de meeste panden og het zelfde zijn.
  Inderdaad jammer van de originele uitstraling. Hans

  Ot. is Papa-Oom-Mow-Mow al uit je hoofd verdwenen?
  Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 4. Dat is wel héél jammer. Hier zijn af en toe nog wel wat mooie oude winkels bewaard gebleven, waarschijnlijk omdat ze (gelukkig) te klein waren om interessant te zijn voor de supermarkten die hier hier in de randstad vaak héél groot zijn.
  Winkels van De Gruyter en de Sierkan hebben het relatief vaak overleefd.

 5. De Gruyter hadden die vroeger niet voor kinderen ‘Het snoepje van de week’ mijn moeder kocht nooit bij de grote zaken maar bij twee kleine winkeliers, de ene week kwamen de boodschappen van de ene zaak en de tweede week van de andere. Ze zei dat de grote winkels veel stukmaakten voor de kleintjes en daarom kocht ze daar. Het heeft niet geholpen want op den duur waren die kleintjes verdwenen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.