Sustainable Development Goals (SDG’s)
Sustainable Development Goals (SDG’s)

Sustainable Development Goals (SDG’s)

Soms loop ik bij het lezen van artikelen wel eens ergens tegenaan waar ik van denk het is leuk, maar hoe?.
Een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties voor de periode 2015-2030. ze hebben daar een leuke lijst van gemaakt met voor Nederland de volgende doelen:

 1. Alle vormen van armoede tegengaan
 2. Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding
 3. Goede gezondheid en welzijn
 4. Goede kwaliteit van onderwijs
 5. Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen
 6. Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water
 7. Betaalbare duurzame energie
 8. Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart
 9. Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur
 10. Minder ongelijkheid in een land en tussen landen
 11. Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen
 12. Verantwoorde consumptie en productie
 13. Klimaatverandering tegengaan
 14. Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën
 15. Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit
 16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
 17. Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken
Als ik deze doelen bekijk heb ik veel vraagtekens, zoveel zelfs dat ik op het lijstje diverse doelen kan wegstrepen omdat ze in mijn ogen onhaalbaar zijn. Er zijn maar weinig mensen die iets kwijt willen zijn van wat ze “bereikt” hebben. Met het toenemen van de wereldbevolking wordt het alleen maar erger. Oorlogen waar we geen vat op hebben, zoals in de Oekraïne en in Zuid-Afrikaanse landen. Hongersnoden, tsunami’s, overstromingen overal waar de natuur ons tegenwerkt. Wereld wijd gezien moet het delen van alles op papier lukken, maar ik denk dat we dat nooit realiseren. Mijn stelling is: Mensen zijn egoïsten en zijn nooit bereid om hun welvaart te delen met anderen. Daar eindigt dan ook het (nobel) streven. Verschillende van deze doelen krijgen we niet eens in Nederland voor elkaar…
Ik weet het is een beetje gechargeerd, maar reageert u maar.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 reacties

 1. Het is een flinke rij. Op kleine schaal je steentje bijdragen daar kun je in elk geval mee beginnen. Het wordt tijd dat de grootmachten het roer omgooien, dat gebeurt nog steeds te weinig. En sommigen interesseert het echt geen biet, als de aandeelhouders maar tevreden zijn. En wat betreft de gezondheidszorg, als het je lukt spaar dan voor je ouwe dag want ook daar is de rek uit en zal je zelf meer moeten regelen. Sinds de marktwerking in de zorg werd ingevoerd ging het snel bergafwaarts. Het zal mijn tijd wel duren gaat echt niet meer op, op geen enkel onderdeel.

 2. O O Den Haag schreef ik al bij Karel, daar gebeurd het, de tweede kamer strooit weer met miljarden of het niks is.
  Dan kun je beter een frisse neus op het strand gaan halen.
  Het na streven om een betere wereld te maken is niet verkeerd, maar dan zou men wereldwijd op een lijn moeten staan en dat zal nooit gebeuren. Hans

  @ De herfst is weer tijd om het binnen gezellig te maken.

 3. We leven in een wereld waar alles niet eerlijk verdeeld wordt, als iedereen nu wel wilde delen waren er minder problemen. Maar ja dat is ook een ideaal beeld en mensen zijn niet ideaal ik ook niet dus ik kan anderen niets opleggen en dat zou ik ook niet willen.

 4. Iets willen en kunnen zijn twee verschillende werelden. Mooi dat je dat bij elkaar wilt brengen. Mensen met geld zullen nooit zeggen, hier heb je de helft van mij, voor de rest van mijn leven. Als ik zie hoeveel energie mensen nog gebruiken terwijl gezegd wordt, we moeten minderen. Ik ken zelfs mensen die in het buitenland gaan tanken, zodat er hier minder accijns wordt binnengehaald waar sommige doelen van betaald kunnen worden. 😉

  Love As Always
  Dimario

 5. het is soms zo van, ik woon hier, ik werk hier, ik heb iets aan de hand, daar sta je, eigenlijk krijg je geen hulp en meestal nog minder geld dan die asielzoekers enzo, ik hoor dat regelmatig zeggen en maakte het ook mee.
  Maar sommige doelen steun ik wel, en sommige mensen ook.
  Een @->- voor U.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.