Limburgsche Maatschappij voor Gasvoorziening Limagas
Limburgsche Maatschappij voor Gasvoorziening Limagas

Limburgsche Maatschappij voor Gasvoorziening Limagas

De geschiedenis van het Limagas als leverancier van lichtgas gaat terug tot 1934. Toen werd het Limagas opgericht door een aantal Limburgse gemeenten welke nog geen voorziening hadden. Voor die tijd waren het alleen grotere gemeenten die een eigen gasbedrijf hadden. De mogelijkheid van een gezamenlijke gasvoorziening in zuid Limburg werd mogelijk gemaakt door de Staatsmijnen in 1920 begonnen waren met de productie van cokes waarvoor vetkool werd ontgast. Bij dit proces kwamen zeer grote hoeveelheden cokesovengas vrij welk geschikt was als lichtgas. Later sloten steeds meer gemeenten aan om gebruik te maken van mogelijkheden van Limagas. Na sluiting van de mijnen werd het lichtgas vervangen door aardgas van de Gasunie.
In 1992 was het einde oefening voor het Limagas. Het fuseerde met de PLEM tot Mega Limburg dat vervolgens samen met de PNEM fuseerde tot Essent. Op de foto het voormalige hoofdkantoor van het Limagas in Heerlen. Het gebouw bestaat nog steeds(foto DSM)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

13 Comments

  1. Een hele geschiedenis Sjoerd, zonder de mijnen hadden we geen stadsgas gehad.
    Van een regionaal bedrijf zijn het energie giganten geworden.
    Het gebouw is duidelijk een zakelijk gebouw. Hans

    Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
    De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  2. Mooi artikel over lichtgas ofwel mijngas. Bij ons thuis in de Peel Brabant Someren kookte we op mijngas zoals we het noemde. De ombouw van het fornuis en branders heb ik als kind meegemaakt. Fijne dag Sjoerd

    1. Haba

      PZEM ik was de E daarnet vergeten. Jammer dat we onze posten niet kunnen verbeteren, maar ja iedereen maakt wel eens fouten en ik ben meestal te snel met posten . Ik zou het beter eerst door moeten lezen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.