Groeve de Keverberg
Groeve de Keverberg

Groeve de Keverberg

bVision & Photography

Het moest er toch van komen, een tochtje naar de Keverberg. Maar zoals ik het gedaan heb verdient geen schoonheidsprijs, daarover later. Kalk werd al eeuwen door de boeren gebruikt voor het bemesten van (zure) grond. In Limburg gebruikte men mergel veel voor het maken van huizen, al sinds de Romeinen hier een plekje hadden. De vele Romeinse villa’s bestonden in parkstad voornamelijk uit Kunradersteen, een wat harde mergelsteen. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak viel de levering van kalk uit Belgié en Duitsland weg en ging men hier mergel branden in z.g. Kalkovens. Twee bekende graafplaatsen waren o.a. de hellingen van de Putberg en de Keverberg langs de Daelsweg van Heerlen naar Simpelveld. De mergelgroeve op de Keverberg is bereikbaar vanuit de Daelsweg, aan de voet van Keverberg. De groeve is vrij ontoegankelijk en vrijwel volledig begroeid. Ik vergiste me in het voetpad vanaf de ander kant en kwam aan de top uit. Dat schoot niet op, dus een pad naar beneden gezocht en uiteindelijk via vallen opstaan de groeve bereikt. Met de bijgaande foto’s als resultaat. Gelukkig maar, want vanaf de andere kant staan overal borden met verboden toegang. En sorry, dat kon ik van boven niet zien…

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.