Kalkovens in de putberg
Kalkovens in de putberg

Kalkovens in de putberg

We zitten nog even in de kalk, om het zomaar eens te zeggen. Aan de andere kant van de Keverberg aan de Dalsweg van Heerlen naar Huls(Simpelveld) ligt de Putberg. Daar waren door wat loodsen van de firma Kurvers, een zestal kalkovens aan het zicht onttrokken. Zo’n kalkoven heeft een hoogte van zo’n meter of acht (taps toelopend) en een doorsnede van drie-en-een-halve meter en bestaat uit vuurvaste Chamottesteen. Het voorfront bestaat uit de bekende Kunradersteen genoemd naar een van de grootste vindplaatsen van deze op mergel lijkende steen, Kunrade in Voerendaal. Bij temperaturen van om en nabij 1000 graden Celcius word de mergel(Calciumcarbonaat) omgezet naar ongebluste kalk(Calciumoxide).
Het is de bedoeling dat deze kalkovens en de omgeving hiervan worden gerestaureerd, en p.s. ik ben netjes achter de hekken gebleven.

bVision & Photography
We zitten nog even in de kalk, om het zomaar eens te zeggen. Aan de andere kant van de Keverberg aan de Daelsweg van Heerlen naar Huls(Simpelveld) ligt de Putberg. Daar waren door wat loodsen van de firma Kurvers, een zestal kalkovens aan het zicht onttrokken. Zo’n kalkoven heeft een hoogte van zo’n meter of acht (taps toelopend) en een doorsnede van drie-en-een-halve meter en bestaat uit vuurvaste Chamottesteen. Het voorfront bestaat uit de bekende Kunradersteen genoemd naar een van de grootste vindplaatsen van deze op mergel lijkende steen, Kunrade in Voerendaal. Bij temperaturen van om en nabij 1000 graden Celcius word de mergel(Calciumcarbonaat) omgezet naar ongebluste kalk(Calciumoxide).

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 Comments

  1. Wel een plek waar je het verleden ziet van de kalkovens.
    De ongebluste kalk is hard nodig in de bouw. Hans

    @ Was een knip ook naar, Pi-dag dan eten ze in Amerika allemaal ‘pie’.

  2. Ria van Felius

    Mooi! Goed dat ze ze op gaan knappen, misschien ook nog iets mee doen of alleen voor bezichtiging ervan? Dat horen we vast een keer als we tijd van leven hebben 😀

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.