Mural – Ça va Seul
Mural – Ça va Seul

Mural – Ça va Seul

Ça-Va-Seul springt er gewoon uit op de mural van de bijgaande foto in de Sint Pieterstraat in Valkenburg. Ouderen zullen dat merk zeker nog herkennen. Het was van oorsprong een Belgische fabriek in Diksmuide. Later werd de productie verplaatst naar Vilvoorde. Hier werd o.a. de schoensmeer gemaakt. maar er was meer, zoals o.a.:
Stoofwit (Poelblan), Negri(ta) – chroomglans, Ça-va-seul – antikras voor alle houtsoorten, Ça-va-seul – teakolie, Ça-va-seul – koperpoets, Ça-va-seul – boen-en wrijfwas, The Rich – schoensmeer, Blanca voor witte schoenen en Kid Cleaner
Helaas is het bedrijf zo rond het jaar 2000 van de aardbodem verdwenen(ofwel gesloopt). Het merk was inmiddels al vanaf 1980 in buitenlandse handen. De laatste eigenaar was het Duitse bedrijf Benckiser(o.a. bekend van Calgon).
Nu vraag ik u wat ricineren is, ik weet het echt niet.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. Frank103

  Schoenen poetsen, wie doet dat nog? Wel hebben we spuitbussen staan om de schoenen waterdicht te maken. Wat ricineren is weet ik ook niet, maar het zal vast schoonmaken (waterafstotend) zijn.

 2. Vroeger hadden wij thuis ook schoensmeer van dit merk. Ik was het al vergeten, maar je brengt het weer helemaal terug!

  Ricineren is me een raadsel. Ik heb overal gezocht en niet echt gevonden.

  Deze verklaringen vond ik wel: ricinolzuur wordt/werd gebruikt om leder in te oliën van (nu ook nog in cosmetica). Andere betekenis: misschien verfransing? van het Engelse ‘richening’ = verrijking.

 3. Dat zoeken we dan natuurlijk even voor je op:
  WOORDFEIT:
  Ricine is een giftige eiwitstof die voorkomt in de bonen van de wonderboom, een tropische plant. Uit die bonen wordt wonderolie geperst, een product met verschillende toepassingsmogelijkheden. De pulp van de bonen is giftig, en hiervan kan vrij eenvoudig een sterk gif worden gemaakt: ricine.
  Het woord ricine is afgeleid van de Latijnse naam van de wonderboom: Ricinus communis. Ricinus betekent eigenlijk ’teek, schapenteek’. De plant is naar dit dier genoemd vanwege de zaden, die erg op teken lijken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.