De Pepermill in Harderwijk (1)
De Pepermill in Harderwijk (1)

De Pepermill in Harderwijk (1)

bVision & Photography

Van Di Mario van zijn weblog Di Mario.info kreeg ik de foto’s van deze Peperbus, zo noemen ze dit soort Trafohuisjes. voorzien van de woorden:

Nog een peperbus in Harderwijk, deze had ik nog niet op de foto gezet omdat hij ook bruin was en vlakbij de eerder vermelde peperbus stond. Maar nu is deze bestickerd en dus wel het plaatsen waard. De Havendam vormde in de middeleeuwen een belangrijk onderdeel van vesting Harderwijk. Hier was zowel de stadsmuur als de Dwangburcht van de Hertog van Gelre te vinden. Op de foto zie je ook nog waar de oude stadsmuur gelopen heeft.

Eerst zijn vele van dit type trafohuisjes uit bedrijf genomen. Die waren van metaal en er was veel onderhoud aan. De laatste tijd komen ze weer in het straatbeeld terecht, Nieuw en van beton, maar ook van roestvast staal en kunststof. De zuil is overigens uit gevonden rond 1850, door een Duitser, Ernst Theodor Amandus Litfaß. Veel peperbussen zijn vervangen door trafohuisjes, veelal omdat deze peperbussen oorspronkelijk werkten met 3kV, wat toen de distributiespanning was. Toen dit werd omgebouwd naar 10 kV paste de transformatoren niet meer in de peperbus. en als je ze dan toch moet vervangen…

bVision & Photography
b

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 Comments

  1. Een Peperbus, die zou ik niet in Harderwijk verwachten, meer in Amsterdam daar staan er heel veel.
    Als vervanger voor een modern Trafohuisjes is dit wel een goede oplossing. Hans

    @ Helaas gebeurd het steeds meer dat men kabels steelt, koper is veel geld waard.
    Je hebt mail.

  2. Ach….. dát was ik helemaal vergeten dat de trafohuisjes vroeger geen huisje waren. En vanuit het huis waar ik opgroeide had ik NB zicht op zo’n peperbus en volgde altijd vol belangstelling hoe ze professioneel “behangen” werden met reclameposters die wekelijks vervangen werden. Heb me destijds natuurlijk nooit gerealiseerd waarvoor het diende.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.