Het feest is begonnen

bVision Photography

Hier in Gebrook is gisteren het Carnaval officieel geopend met het Kowrenne op de mert, een traditie die je alleen maar in Gebrook aantreft, gevolgt door het auw wieverbal. Ik ben maar weer eens zelf gaan kijken of onze koeien weer goed erbij stonden en was aangenaam verrast door de stallingen van deze beesten. Op de bovenste foto is de wedstrijdkoe boven op de stal gezet, Op de onderste foto ligt hij in de schuilstal. Helaas deed het vreugdevuur het niet in het midden van het plein, maar voor de rest was het weer toppie. Met kowrenne dragen twee man de koe waarmee diverse parcoursen worden afgelegd. Uiteraard is de snelste combinatie de winnaar. Er worden punten uitgedeeld voor de snelste, de mooiste, en ook voor de sportiefste koe. In het verleden waren er nog wel eens tegenstanders die oneerlijk speelden, maar dat wordt nu meteen afgestraft. Het gaat om het plezier, en zoals ieder jaar was er voldoende belangstelling voor deze ludieke opening van het Carnavalsseizoen, zelfs de politie en de burgervader van Heerlen waren aanwezig.(Gebrook = Hoensbroek)
Het auw wieverbal gaat aan deze jongen voorbij. Ik moet met de Carnaval gewoon werken.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

23 Comments

 1. Ik heb zo mijn eigen feesten. De PACC.

 2. Begreep dat jullie in elk geen last van de sneeuw hebben gehad dit weekend, hoop voor de vierders dat dat ook zo blijft de komende dagen.

 3. Carnaval hebben we hier niet, en vrij (dus) ook niet.

 4. Wij hebben nooit carnaval gevierd in het zuiden. Wel verscheidene malen de optocht in Den Bosch (Oeteldonk) bekeken. Vanmiddag om 17.30 een kwartier geskypt met de kleinzoon die ons alles vertelde over het carnavalsfeest op school. Zondag gaat hij met z’n ouders de optocht in Oisterwijk bekijken. En zo doen we toch een beetje mee op afstand.
  Fijn weekend Sjoerd, beslist nog geen cabrio-weer 😉
  Groetjes Mara

 5. Ha Sjoerd,

  Het is geen carnaval, maar meer een koeienbal.
  Veel plezier. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 6. begint het nu al daar bij jullie, hier bij ons morgen, vandaag werd het wel in veel scholen gevierd.
  ik hou het liever rustig

 7. Zoals je al half en half zegt, gaat het aan mij ook voorbij. IK geloof het allemaal wel.

 8. Het gaat om het plezier ja! ja, carnaval is iets dat we hier niet snappen, maar dat geeft niks, leuk is het voor de liefhebber.

 9. Het carnavalsbloed stroomt niet door mijn aderen, maar ik vind die optochten wel erg leuk. Zo door de jaren heen heb ik heel veel geleerd over de vreemde gebruiken bij carnavalsopeningen. Dit vind ik wel leuk, maar ganstrekken, wat ze ook ergenns doen vind ik maar niets. Dan gebruiken ze echte ganzen. (in deze huidige tijd wel dood, maar vroeger?)

 10. Eenmaal heb ik meegedaan, toen had ik het alleen maar koud.
  Ik ben van boven de rivieren en dat zit er al jaren ingebakken. 😉

 11. Ik wens iedereen veel plezier, ik doe er niet aan mee.
  Werkze wel jammer voor jou.

 12. Annette Barendregt

  We zitten hier net te genieten van één of ander liedje over een hobbelpaard (op de wijze van Gangnam Style). Limburg carnaval vind ik leuker dan Brabants. Het is echter, hoewel het moeilijk is om het dialect te verstaan. Ik ga zondag lekker naar L1 kijken, het wordt toch prutweer!

 13. Carnaval is voor mij echt een ‘Ver van mijn show’, maar ik wens je de komende dagen veel plezier.

 14. Dat wordt een witte Alaaf, brr… in de sneeuw en hagel.
  Dan maar veel dansen om warm te blijven 😉

 15. Gisteren al? Ze zijn er vroeg bij daar in Gebrook. En dan zien het vol te houden tot volgende week woensdag met dit winterse weer, er zal wat afgesnotterd worden daar na de Carnaval.

 16. Het is weer of gaat beginnen het gekkebal.
  Hoop dat ik er niet teveel van meekrijg.

 17. Ik mijd het zoveel mogelijk, ondanks dat ik Brabander ben

 18. hai Sjoerd…

  niet carnavallen en wél moeten werken??
  Is dat niet een soort van geestelijke mishandeling?
  Of kom je toch wel aan je trekken daar in Gebrook?
  Nou ja…het weekeinde moet nog beginnen.
  Ja, dan zal het wel lukken met jou, denk ik.
  Heel veel plezier!!

  groetjes van Marlou

  .

 19. Wij gaan dit jaar (weer) naar Ut Kielegat. Jammer dat je moet werken!

 20. Ach ja, as je ma leut eit. 😉

 21. Een vriend van me die in Limburg woont, was alweer 2 dagen volop bezig met het carnaval. Hij neemt er vrij voor en al.
  Een ander vriend uit Brabant vlucht op wintersport. Hier doen ze niets aan en dat is best.

 22. Ja carnaval is weer los.
  Ik geniet mee aan de zijlijn, mijn buren kwamen vannacht ook thuis na een gezellig feestje…haha.
  Als ze plezier gehad hebben is het okay.
  Op naar een fijn weekend Sjoerd.

 23. Bedankt voor de tip. Het verbod om mij richting het zuiden te vervoeren is ingegaan. Veel plezier en geniet ervan.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie