Een blokkendoos in Hobrede

Trafohuisjes bVision.nl

JanuariHet trafo huisje van deze week kunt u aantreffen in het dorpje Hobrede. Het huisje is op de foto gezet door Jeanne, van Sjannesblog. Het huisje is oorspronkelijk gebouwd in 1948 en is destijds gebouwd door het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N.). Later is het overgaan naar Nuon en nu wordt het beheerd door Liander. Het staat een beetje plomp naast een schitterende boerderij en wat nieuwere woningen. Bij wijzigingen aan dit huisje zijn er in 2009 grondboringen gedaan. Men had het vermoeden dat op het perceel mogelijk sporen van landbouw te vinden zouden zijn, zoals ploegsporen, afvalkuilen, waterputten, slootvullingen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de middeleeuwen. Gezien de plaats zou dat kunnen, maar dan had men dat bij de bouw ook wel gevonden. (RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in augustus 2009 een bureauonderzoek uitgevoerd in verband met de voorgenomen sloop- en bouwwerkzaamheden aan de Hobrede 34 in de gemeente Zeevang). Maar het huisje staat nog… en ik mocht helaas het boorrapport niet downloaden. Trouwens, wie kent dit dorpje?.

Trafohuisjes bVision.nl

Hobrede maakte deel uit van de heerlijkheid Oosthuizen, waartoe naast het dorp Oosthuizen ook Zuid-Schardam, Etersheim, Hobrede en het Verloren Einde van Kwadijk behoorden. Later werd dit de gemeente oosthuizen tot het in 1970 opging in de gemeente Zeevang. Hobrede ligt ten noorden van Purmerend, richting Oosthuizen.

Trafohuisjes bVision.nl

De gemeente Zeevang, waarvan Hobrede nu deel uitmaakt, maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam. De streek wordt ook wel onder de regio Waterland gerekend, al behoort het er van oorsprong niet bij.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

23 Comments

 1. Annette Barendregt

  Ik vind hem mooi! Zeker met dat wapen erbij. Naar woord opeens: wapen. Maar je snapt het wel, hé?

 2. Wat apart! Zie ik nu goed dat het gemetseld is in Vlaams Verband? http://www.metselen.net/vlaamsverband.html
  Komt ook dat kennelijk (ver) buiten Vlaanderen voor 🙂

 3. voor mij is dat natuurlijk allemaal onbekend terrein maar jij hebt er weer een huisje bij

 4. Ik vind het wel een mooie gevelplaat, en voor de rest inderdaad wat simpeltjes.

 5. jeetje wat een fouten in mijn reactie, sorry.

 6. Wel lachenm je vraagt wie kentg dit dorp rmn komt vervolgens met een lijst dorpjes aan waarvan ik er eerlijk gezegd niet eentje kende 🙂

 7. Ik moet je eerlijk bekennen, maar deze ken ik echt niet. Noord Holland is wel de enige gemeente waar ik het minste van ken volgens mij. Leuk dat ding boven de deur.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Ik heb nog nooit van dit dorp gehoord. Zal wel in Vlaanderen liggen, dacht ik zelfs nog. Heel leuk om te lezen. Jammer dat je dat rapport niet kon downloaden. Ik vind het altijd interessant als er ergens weer opgravingen gedaan zijn. Ook tijdens de graafwerkzaamheden van De Markthal in Rotterdam is veel gevonden.

 9. Het dorpje Hobrede ken ik niet, te ver van de Zaanstreek.
  Denk dat men vlak na de oorlog tijdens de wederopbouw wat minde kritisch keek met het plaatsen van een gebouwtje. hans

 10. Wat interessant, Sjoerd! Erg leuk die informatie over onbekende stukjes Nederland.

 11. Ik heb afgelopen zomer in de buurt van Volendam rond gereden…. volgens mij ook door dit gehucht…… Het huisje is inderdaad een blokkendoos.

 12. Een simpel huisje in een mij onbekende plaats.

 13. Natuurlijk ken ik Hobrede, Middelie en bijvoorbeeld Kwadijk. Reinoud van Brederode was daar de Heer van: http://ximaar.wordpress.com/2014/08/03/aug-03-heerlijkheid-veenhuizen/

  En zelf fiets ik er wel eens. Dit PEN-huisje was me er nog niet opgevallen en heb ik toegevoegd aan m’n PEN-kaart. Van dit type met provinciewapen zijn er veel minder (inmiddels weet ik er 7) dan van die oudere met een Hond- en Haantegeltjes (84).

 14. Pingback: Blokkendoos | Sjannesblog

 15. Ja, ik ken al de genoemde dorpjes, heb namelijk negen jaar in Oosthuizen gewoond. Oosthuizen is inmiddels aardig uitgebreid, er worden nog steeds nieuwe wijken bij gebouwd.

 16. Ja die buurt is mij wel bekend, toen nog Waterland. Maar ik ben er al meer dan 30 jaar niet meer geweest. Via Google even gekeken, maar wat is er in die 30 jaar veel veranderd. Alleen de Kerken en PEN huisjes blijven voor mij herkenbare objecten.

 17. Nee, nooit van gehoord. Wel van Oosthuizen, dat ligt langs de A7, waar ik trouwens vaak over rijd, naar neef Erik in Hoorn, maar Oosthuizen heeft geen afrit van de snelweg en moet je een heel stuk binnendoor vanaf Purmerend. Dat zal dus ook voor Hobrede gelden.

 18. Een echte kubus maar dat is in een woonwijk absoluut geen probleem.

 19. Het huisje past mooi tussen de woningen zodat het niet teveel opvalt.
  Die streek ken ik helemaal niet. Zo ontdek ik hier weer iets over Nederland.

 20. Staat wel echt pal bnaast een woonhuis, jammer voor die bewoners

 21. Goede morgen, dat dorpje ken ik niet, ik dacht eerst dat het in de Gouw thuis zou horen, als buurdorp van Hobbitstee, maar nee dus.
  Het huisje is wel een blokkendoos, maar dat detail zo boven de deur maakt het toch weer uniek.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

 22. als ik eerlijk ben ken ik géén één van die dorpjes, maar dat zal bij jullie ook wel zo zijn als we beginnen met belgische dorpjes

 23. Nee, van het dorpje nog nooit gehoord.
  En het huisje…idd. een blokkendoosje..!
  Fijne zondag.

Geef een reactie