Een blokkendoos in Hobrede
Een blokkendoos in Hobrede

Een blokkendoos in Hobrede

Trafohuisjes bVision.nl

JanuariHet trafo huisje van deze week kunt u aantreffen in het dorpje Hobrede. Het huisje is op de foto gezet door Jeanne, van Sjannesblog. Het huisje is oorspronkelijk gebouwd in 1948 en is destijds gebouwd door het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N.). Later is het overgaan naar Nuon en nu wordt het beheerd door Liander. Het staat een beetje plomp naast een schitterende boerderij en wat nieuwere woningen. Bij wijzigingen aan dit huisje zijn er in 2009 grondboringen gedaan. Men had het vermoeden dat op het perceel mogelijk sporen van landbouw te vinden zouden zijn, zoals ploegsporen, afvalkuilen, waterputten, slootvullingen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de middeleeuwen. Gezien de plaats zou dat kunnen, maar dan had men dat bij de bouw ook wel gevonden. (RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in augustus 2009 een bureauonderzoek uitgevoerd in verband met de voorgenomen sloop- en bouwwerkzaamheden aan de Hobrede 34 in de gemeente Zeevang). Maar het huisje staat nog… en ik mocht helaas het boorrapport niet downloaden. Trouwens, wie kent dit dorpje?.

Trafohuisjes bVision.nl

Hobrede maakte deel uit van de heerlijkheid Oosthuizen, waartoe naast het dorp Oosthuizen ook Zuid-Schardam, Etersheim, Hobrede en het Verloren Einde van Kwadijk behoorden. Later werd dit de gemeente oosthuizen tot het in 1970 opging in de gemeente Zeevang. Hobrede ligt ten noorden van Purmerend, richting Oosthuizen.

Trafohuisjes bVision.nl

De gemeente Zeevang, waarvan Hobrede nu deel uitmaakt, maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam. De streek wordt ook wel onder de regio Waterland gerekend, al behoort het er van oorsprong niet bij.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

23 Comments

 1. Ik heb nog nooit van dit dorp gehoord. Zal wel in Vlaanderen liggen, dacht ik zelfs nog. Heel leuk om te lezen. Jammer dat je dat rapport niet kon downloaden. Ik vind het altijd interessant als er ergens weer opgravingen gedaan zijn. Ook tijdens de graafwerkzaamheden van De Markthal in Rotterdam is veel gevonden.

 2. Pingback: Blokkendoos | Sjannesblog

 3. Han

  Ja die buurt is mij wel bekend, toen nog Waterland. Maar ik ben er al meer dan 30 jaar niet meer geweest. Via Google even gekeken, maar wat is er in die 30 jaar veel veranderd. Alleen de Kerken en PEN huisjes blijven voor mij herkenbare objecten.

 4. Frank-103

  Nee, nooit van gehoord. Wel van Oosthuizen, dat ligt langs de A7, waar ik trouwens vaak over rijd, naar neef Erik in Hoorn, maar Oosthuizen heeft geen afrit van de snelweg en moet je een heel stuk binnendoor vanaf Purmerend. Dat zal dus ook voor Hobrede gelden.

 5. Goede morgen, dat dorpje ken ik niet, ik dacht eerst dat het in de Gouw thuis zou horen, als buurdorp van Hobbitstee, maar nee dus.
  Het huisje is wel een blokkendoos, maar dat detail zo boven de deur maakt het toch weer uniek.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d