Het jaar van de mijnen (2)

Het jaar van de mijnen (2)

De oude mijnstreek (vervolg)

Day Of MonthVanaf ca 1500 was het bijna niet meer mogelijk om vanuit de dalwanden van het riviertje de Worm uit horizontale gangen kolen te winnen en begon men in het wormdal primitieve schachten te graven. Dat kon niet meer alleen, want schachten graven en het naar boven brengen van leem en kolen was een gevaarlijke bezigheid ofwel vrouwen en kinderen moesten ook aan de slag, en ja, in die tijd was het normaal dat kinderen meehielpen. En zoals vroeger het water uit waterputten werd gehaald deed men dit hier met emmers die onder in de schachten gevuld werden met leem en steen, totdat men op een kolengang stuitte, dan werd er pas verdiend en kon men kolen naar buiten halen.

click to see the picture big

bVision Photography

Deze schachten bereikten soms een diepte van wel 40 meter. Met ladders of met touwen ging men in en uit de schacht. Het Wormdal werd langzaam aan een ware gatenkaas met honderden kleine schachten. Het land van Rode waar dit plaatsvond, was overigens niet alleen het Nederlandse deel. Het bestond destijds uit Herzogenrath (Dtslnd) en de streek rondom Kerkrade (Rolduc). Limburg bestond nog niet als zodanig, we zijn hier de lintworm van Nederland.
Maar ook aan deze periode kwam uiteraard een einde. De katholieke kerk wilde een vinger in de pap, maar daarover in een volgende aflevering meer.

de mijnen

literatuur:
De verdwenen Limburgse Mijnen (Ingeborg Wind).
De mijnen gingen open, de mijnen gingen dicht (Bert Breij).

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

 1. Het verhaal van de mijnen is en blijft indrukwekkend. Moet opeens denken aan een bezoek aan een mijn in Valkenburg, bleek het later een nep mijn te zijn 🙂 Sindsdien checkten we van te voren altiojd of we wel een echte mijn bezochten .

 2. Vrouwen en kinderen werkte vroeger altijd mee, fabrieken, Boerderij en de mijnen.
  Vooral kinderen waren erg aantrekkelijk, ze waren klein, dus de schacht was evenredig.
  Kinderen werden ook niet erg oud door de zware arbeid in giftige dampen. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 3. Wat zullen daar veel mensen en kinderen ziek van geworden zijn… (als ik dan nu lees dat COPD in Afrika enorm opkomt, dan denk ik hier zijn we er net vanaf, en daar komt het op:-/)
  Wij hadden vroeger ook nog een Kolenkachel in Zwolle, -dat Zwarte Piet er zwart van werd snapte ik, maar dat die chocola niet smolt 😉

 4. De veenkolonien hier hebben het ook zwaar gehad. Mannen , vrouwen en kinderen moesten het veen delven en vervoeren. Maar het werk in de mijn is daarmee uiteraard onvergelijkbaar. Hard werken onder slechte omstandigheden. Vind je het gek dat de mensen toen niet oud werden?

 5. Ha die Sjoerd,

  Het waren zware tijden voor de mijnwerkers toen.
  Hard werken en al dat zwarte goud inademen en stoflongen krijgen…

  Wij kregen wekeleijks een paar zakken van de kolenboer.
  Ik was toen tuusen de 0 en 10 jaar en vroeg me nooit af waar die kolen eigenlijk vandaan komen…

  Nog een posthuum bravootje voor de mannen: Bravooooo!

  Dag…
  Groet van Marlou

  .

 6. Je kunt het je toch bijna niet meer voorstellen. Wat zijn de tijden toch veranderd. Niet altijd in het voordeel van de mens of van de aarde. Maar kinderen kunnen nu wel veel meer spelen.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Goede morgen Sjoerd, er zullen veel mensen zijn omgekomen in die tijd, water, gas en nauwelijks gestutte wanden. Je hebt al een heel goed beeld geschetst in een paar zinnen.
  Ik wens je voor vandaag een fijne maandag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: