Van lief en leed naar lean and mean
Van lief en leed naar lean and mean

Van lief en leed naar lean and mean

Day Of MonthWat is nou het verschil in werken tussen vroeger en nu. Daar begon het mee. Vroeger waren we vrienden onder elkaar, echte koempels die elkaar de rug wasten omdat je zo vuil was dat je zelf niet zag of je wel schoon was. Tegenwoordig moet het werk lean zijn, en later lean en mean zijn. Lean vindt je in de werkwijze bij Toyota. Met zijn allen ervoor zorgen dat Toyota de beste autofabrikant ter wereld zou worden. Dat ook de auto’s zouden rijden als de naaimachines snorden. Dat kun je ook lezen in het boek “The Toyota way”. Lean is hier echt lenig of slank, maar niet ten koste van het personeel, maar met datzelfde personeel. Lean en mean, de westerse variant is daarentegen de slechte manier. Dat is niet lenig en slank, maar dat is afslanken en gemeen. Bij het laatste vallen uiteindelijk ook de koppen van de personeelsleden. Lean had hier ook moeten zijn hoe kunnen wij met zijn allen ervoor zorgen dat we een beter product kunnen maken, tegen minder kosten, met meerwaarde voor onze klanten en niet meer doen wat mogelijk is, maar wat hiervoor noodzakelijk is. Zo creëer je een betere werkomgeving met waarde voor je werk, met minder kosten en tevreden klanten en hopelijk een baan voor het leven. Maar helaas, ik heb het niet voor het zeggen, mijn visie hierin is dat het werken vroeger beter was geregeld voor de werkende mens en met visie voor de toekomst, en nu beter voor de baas zijn beurs, die op korte termijn veel wil verdienen.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. Dat is het inruilen van het zgn. Rijnlandse model van ondernemen voor de Angelsaksische variant, waarin het belang van de aandeelhouder en het rendement op het door hem ingebracht vermogen voor alles gaat. En dan vertaal ik het maar niet in politieke termen en wat dat voor gevolgen heeft gehad voor de verorgingsstaat.

 2. Frank-103

  Het zijn kreten die verhullen dat we nu tot 67 of ouder moeten werken terwijl we vanaf 60 merkbaar minder productief zijn en werkgevers nu ook deze oudere en dure werknemers graag willen vervangen door goedkope schoolverlaters. Onder de noemer lean en mean nemen we dan tegen een wettelijk begrensde oprotpremie afscheid van de oudere werknemer die dan trouwens nergens meer aan de bak komt.

 3. Het moet toch een keer spaak gaan lopen, alhoewel dat doet het regelmatig al. Ik zie gezonde bedrijven die het jaren volhielden nu opeens omvallen omdat ze nieuwe (jongere) directies hebben gekregen met nieuwe ideeën en vaak wel bezuinigen op personeel maar enorme andere kosten opbouwen.

 4. Het lean en mean begrip zou ook hier goed passen, maar de westerse filosofie is geheel anders.
  Als een Japaner lang in het westen heeft gewerkt, past hij niet meer in het Japanse systeem, men noemt hem dan ook wel besmet met westerse ideeën.
  toen waste men elkaar rug nog uit collegialiteit. Hans

 5. Het gaat niet meer om kwaliteit, maar om kwantiteit. Dat is jammer. Niet alleen met producten, maar ook met mensen en onderlinge contacten. We vergeten waarschijnlijk wat voor moois we hier kunnen maken op deze aarde.

  Love As alwyas
  Di Mario

 6. Als ik mijn 4 grootouders voor de geest haal, dan denk ik dat je daar gelijk in hebt.. :-/ Daar zijn alleen de ‘happy few’ op vooruit gegaan, en uiteindelijk zij vermoedelijk ook niet.
  In de foto dacht ik eerst even ‘beelden uit de oudheid’ te herkennen ‘de diskuswerper’ of zoiets, heel apart ja 🙂

 7. Het is er niet beter op geworden de afgelopen jaren en met de liberalen aan de macht zal het er nog slechter op worden. Het afschrijven van mensen gebeurd tegenwoordig net zo gemakkelijk alsof men een machine afschrijft…..
  En daana mag je tegenwoordig ook niks meer kosten …..

 8. Mensen zien het bedrijf niet meer als ‘familie’. Vooral omdat nu gewerkt wordt met jaarcontracten en steeds vaker zelfs met zes maands contracten. Wat er met een bedrijf gebeurd interesseert mensen niet meer omdat het niet langer voelt als hun bedrijf. Wat ik raar vindt is dat er zelden managers worden ontslagen door het management. Nu zijn er al bedrijven waar twee mensen werken op de werkvloer die worden aangestuurd door drie managers. Ik denk dat daar nog heel veel te bezuinigen valt.

 9. Goedemorgen Sjoerd,

  ja… helaas is er veel veranderd.
  Ik denk, dat dat ook komt doordat we met zoveel zijn.
  Hoewel… dat hoeft natuurlijk niet.

  Nee.. ik weet gewoon niet hoe het komt.
  Maar het is wel jammer, dat veel saamhorigheid verdwenen is…

  In ieder geval… de groeten van Marlou

  .

 10. Goede morgen Sjoerd,wat dit betreft, zijn de mensen er zeker niet op vooruit gegaan en de werkgevers onder hen zeker niet.
  Geld regeert jammer genoeg.
  Ik ben zo weer naar de beessies, fijne dinsdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.