Oude Hobby – door Frank
Oude Hobby – door Frank

Oude Hobby – door Frank

De afgelopen weken heb ik een “oude hobby” weer opgepakt, het inkleuren van zwart-wit foto’s. Jaren geleden heb ik hier ook ooit een paar stukjes geschreven over het inkleuren; in twee delen schreef ik toen (inkleuren deel 1 en inkleuren deel 2), en dat is nog steeds de methode die ik gebruik. Ik was wel even verbaasd dat die stukjes al uit 2009 zijn. Time flies zal ik maar zeggen. Ik kijk af en toe wel eens op internet of ik nog een voor mij betere methode vind, maar tot nu toe vind ik niets. Ik was weer begonnen met een oude foto van ons gezin uit 1963, de foto was ook de oorzaak dat ik weer begon te kleuren, we barsten van de zwart-wit foto’s uit die tijd, en ik vond het jammer dat er niets in kleur was. Het resultaat mag er zijn vind ik.
We kennen onze geschiedenis van de laatste 150 jaar, voor een groot deel uit zwart-wit foto’s, en steeds weer als ik er een zie die door een liefhebber net als ik, is omgezet in kleur, dan lijkt het beeld ineens meer “levend” te worden. Het zou zomaar iets uit recente tijd kunnen zijn. De komende weken ga ik aan de slag om een foto in te kleuren uit 1920. De foto, gemaakt door de fotograaf Lewis Hine, waarop een monteur is afgebeeld, die aan het werk is aan een stoompomp. De kleuren mag ik zelf bedenken, er is geen kleurenversie van. Het resultaat en wellicht de voortgang laat ik hier weer zien.
Lewis Hine: mechanic

16 Comments

 1. Time flies Frank, 2009, dat lijkt een heel ander leven te zijn, hahaha

  Wel erg mooi, en fijn dat je dit kunt, hier heb ik dan weer het geduld niet voor, ja wel geprobeerd, want in 2009 was dat nieuw en hip voor op de blogs om te doen… weet ik nog. 😉

  X

 2. Wauw, wat heb je dat mooi gedaan….! Ja, dat zal veel tijd vereist hebben.. Op National Geographic Channel vallen me de ingekleurde oude films ook wel ns op, ook een heidens karwei, lijkt me.

 3. Achter de computer ben ik onbeholpen. Foto’s bewerken om in mijn blog te kunnen plaatsen, lukt nog niet, maar veel ingewikkelder moet het toch niet worden. Ik kijk dan ook met verbazing naar jouw sterke staaltje 😉 En dat sluit mooi aan bij de laatste foto.
  Lieve groet

 4. Hoi Frank,

  toevallig heb ik vandaag een zwart-wit foto van vroeger geplaatst.
  Ik zou die ook wel willen inkleuren.
  Moet dan even naar jouw lesjes kijken, want het lijkt me wel wat.
  Inderdaad: levendiger…

  groet!, Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.