Oude Hobby – door Frank

De afgelopen weken heb ik een “oude hobby” weer opgepakt, het inkleuren van zwart-wit foto’s. Jaren geleden heb ik hier ook ooit een paar stukjes geschreven over het inkleuren; in twee delen schreef ik toen (inkleuren deel 1 en inkleuren deel 2), en dat is nog steeds de methode die ik gebruik. Ik was wel even verbaasd dat die stukjes al uit 2009 zijn. Time flies zal ik maar zeggen. Ik kijk af en toe wel eens op internet of ik nog een voor mij betere methode vind, maar tot nu toe vind ik niets. Ik was weer begonnen met een oude foto van ons gezin uit 1963, de foto was ook de oorzaak dat ik weer begon te kleuren, we barsten van de zwart-wit foto’s uit die tijd, en ik vond het jammer dat er niets in kleur was. Het resultaat mag er zijn vind ik.
We kennen onze geschiedenis van de laatste 150 jaar, voor een groot deel uit zwart-wit foto’s, en steeds weer als ik er een zie die door een liefhebber net als ik, is omgezet in kleur, dan lijkt het beeld ineens meer “levend” te worden. Het zou zomaar iets uit recente tijd kunnen zijn. De komende weken ga ik aan de slag om een foto in te kleuren uit 1920. De foto, gemaakt door de fotograaf Lewis Hine, waarop een monteur is afgebeeld, die aan het werk is aan een stoompomp. De kleuren mag ik zelf bedenken, er is geen kleurenversie van. Het resultaat en wellicht de voortgang laat ik hier weer zien.
Lewis Hine: mechanic

16 Comments

 1. Time flies Frank, 2009, dat lijkt een heel ander leven te zijn, hahaha

  Wel erg mooi, en fijn dat je dit kunt, hier heb ik dan weer het geduld niet voor, ja wel geprobeerd, want in 2009 was dat nieuw en hip voor op de blogs om te doen… weet ik nog. 😉

  X

 2. Wauw, wat heb je dat mooi gedaan….! Ja, dat zal veel tijd vereist hebben.. Op National Geographic Channel vallen me de ingekleurde oude films ook wel ns op, ook een heidens karwei, lijkt me.

 3. Achter de computer ben ik onbeholpen. Foto’s bewerken om in mijn blog te kunnen plaatsen, lukt nog niet, maar veel ingewikkelder moet het toch niet worden. Ik kijk dan ook met verbazing naar jouw sterke staaltje 😉 En dat sluit mooi aan bij de laatste foto.
  Lieve groet

 4. Mooie en knap werk, maar ik vrees, dat ik daar wat te weinig geduld voor heb.

 5. Mja, mijn zegen heb je. En als je het een leuk klusje vindt, prima!
  Maar het resultaat, voor mij heb ik dan liever de zwart witte versie`s.

 6. Mijn vrouw heeft een heel album voor haar moeder gedaan, maanden was ze er mee bezig….
  Dus jij zal er ook wel zoet mee zijn… veel plezier in elk geval.

 7. Zeker heel knap gedaan, maar ik vind zwart wit ook niet erg hoor, dat hoort nu eenmaal een beetje bij vroeger 😉

 8. Daar waag ik me niet aan. Ik kan die kleuren zo moeilijk onderscheiden. Maar het ziet er wel mooi uit. Veel werk lijkt me zo.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 9. Prachtig, oude zwart-wit foto’s, die hoeven voor mij geen kleur te hebben.

 10. Lijkt me een leuke hobby. Wel veel werk lijkt me.

 11. Hoi Frank,

  toevallig heb ik vandaag een zwart-wit foto van vroeger geplaatst.
  Ik zou die ook wel willen inkleuren.
  Moet dan even naar jouw lesjes kijken, want het lijkt me wel wat.
  Inderdaad: levendiger…

  groet!, Marlou

  .

 12. Ik heb nog wel wat zwart-wit foto’s uit de tijd van de mijnen. Volgens mij ben je daar de komende jaren wel zoet mee…

 13. fotoshop, dat doe ik ook graag
  ik vindt dat je je foto’s mooi ingekleurd hebt

 14. Goede morgen Frank, ja met foto’s aanrommelen is een leuke hobby. Ik wens je een fijne woensdag toe.

 15. Leuke hobby voor een lange koude winterdag.
  Goed gelukt…!!

 16. Ik heb deel 1 van die blog uit 2009 nog eens teruggekeken, maar zie al daar heb ik helaas nooit het geduld voor 🙂

Geef een reactie