Flying High – CNC foam snijden
Flying High – CNC foam snijden

Flying High – CNC foam snijden
Naar aanleiding van de reacties van de vorige week, een stukje over onze CNC-foam snijder. Het principe van het snijden van foam (XPS Schuim) berust op het smelten van de foam op de snijdraad. Dit gebeurt met een CNC foamcutter. Die waar wij mee snijden is geheel zelf gebouwd. In principe kan de draad waar we mee snijden aan de linkerkant en aan de rechterkant op een willekeurige plaats staan. De horizontale en de verticale verschuivingen vinden plaats met behulp van CNC gestuurde Stappenmotoren.CNC staat voor Computer Numerical Control. In de tijd gezien worden de stappen voor de linker en de rechterzijde middels Computer en een CAD-ontwerp (Computer Aided Design) overgebracht op de stappen(Numerical) motoren (Controls). Op de snijas wordt met veren een weerstandsdraad gespannen die onder spanning wordt gebracht. De stroom die door de draad loopt levert energie in de vorm van warmte op die ervoor zorgt dat de foam smelt. (alle foto’s zijn aanklikbaar voor een grotere uitvoering)

12 Comments

  1. Ik heb in mijn leven tot nu toe heel veel foam gesneden met zo’n apparaat. Maar ik begrijp nu dat je direct van je pc een ontwerp in 3d kan uitsnijden? Dit is dus een 3d printer!?

  2. Ziet er goed uit!
    Als je draad op spanning brengt dan krijg je volgens mij rechte vormen maar hoe krijgen jullie dan die mooie ronde vormen erin? (bleef nog als vraag bij me hangen…) šŸ˜‰

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.