Flying High – CNC foam snijden
Naar aanleiding van de reacties van de vorige week, een stukje over onze CNC-foam snijder. Het principe van het snijden van foam (XPS Schuim) berust op het smelten van de foam op de snijdraad. Dit gebeurt met een CNC foamcutter. Die waar wij mee snijden is geheel zelf gebouwd. In principe kan de draad waar we mee snijden aan de linkerkant en aan de rechterkant op een willekeurige plaats staan. De horizontale en de verticale verschuivingen vinden plaats met behulp van CNC gestuurde Stappenmotoren.CNC staat voor Computer Numerical Control. In de tijd gezien worden de stappen voor de linker en de rechterzijde middels Computer en een CAD-ontwerp (Computer Aided Design) overgebracht op de stappen(Numerical) motoren (Controls). Op de snijas wordt met veren een weerstandsdraad gespannen die onder spanning wordt gebracht. De stroom die door de draad loopt levert energie in de vorm van warmte op die ervoor zorgt dat de foam smelt. (alle foto’s zijn aanklikbaar voor een grotere uitvoering)

12 Comments

 1. Ik lees het ademloos maar ik snap er – eerlijk gezegd – niet veel van behoudens dat ik begrijp dat je de foam door verhitting kunt snijden.

 2. Vingertjes lopen hiermee dus geen risico meer omdat het computer gestuurd gaat?

 3. Ik vraag me af waarom mensen nog armen en handen hebben.Die dingen hebben steeds minder te doen.

 4. Ik heb in mijn leven tot nu toe heel veel foam gesneden met zo’n apparaat. Maar ik begrijp nu dat je direct van je pc een ontwerp in 3d kan uitsnijden? Dit is dus een 3d printer!?

 5. Ja.. Ik kan natuurlijk bijna alles. Maar hier ben ik niet zo goed in denk ik. 😉

 6. Techniek kan toch wel heel veel, maar mensenhanden moeten het wel goed bedienen…

 7. Zo hee dat is een knap staaltje handenarbeid.

 8. Ziet er goed uit!
  Als je draad op spanning brengt dan krijg je volgens mij rechte vormen maar hoe krijgen jullie dan die mooie ronde vormen erin? (bleef nog als vraag bij me hangen…) 😉

 9. Wat een ongelofelijk staaltje van technisch vernuft!

 10. hehe, nee, dat is toch niet geheel mijn ding.
  Ik denk dat ik alles stuk maak als ik er bij zit te prutsen.

 11. Je moet het maar kunnen

 12. heel knap gemaakt zeg,
  heb ik bewondering voor.

Geef een reactie