Witbier – een tipje van de sluier
Witbier – een tipje van de sluier

Witbier – een tipje van de sluier

In mijn jonge jaren heb ik stage gelopen bij bierbrouwerij de Leeuw in Valkenburg. Ik was op dat moment bezig met een studie procestechnologie. Vooral het procede om bier te maken vanuit de procestechnologische kant leek me wel wat toe te voegen aan mijn algemene kennis. Alle stappen binnen het brouwproces heb ik. Ook in de zeer koude gistkelders en aan de flessenvulmachines. Wat me het meeste is bij gebleven is de chemische kant van het proces en de liefde, of verslaving, voor speciale bieren. Voor mij geen waterbiertjes zoals Amstel of Heineken. Ik vind beide alleen geschikt voor een noodgeval in het buitenland. Het liefste drink ik speciaal gebrouwen bieren. Of dat nu een Leffe, een Brand Imperator, of een Hoegaarden is maakt me niet uit. De kunst is het herkennen en genieten daarvan. Bier is voor mij de thee voor de avond. Veel afwisseling, maar wel puur en zonder smaakjes. Voor mij is het Duitse Erdinger Weissbier gelijk aan de Darjeeling thee van Lipton. Dit als zeldzame tip voor een gezellige avond… Maar ook het witbier van de Aldi is door het Deutsche Reinheitsgebot nog altijd beter dan de meeste Nederlandse of Belgische witbieren. Overigens is witbier ongefilterd en van hoge gisting en daardoor troebel. Bij bieren kennen we een hoge en een lage gisting. Bij een lage gisting zakt de gist naar de boden en doet daar het meeste werk (suikers omzetten naar alcohol), bij een hoge gisting drijft de gist als het ware aan de oppervlakte. R van I&R heeft het wijn probleem van afgelopen zondag opgelost. Wie wil kijke naar dit uiterst fijne flash filmpje.21 reacties

 1. Ik vind een witbiertje alleen lekker in de zomer eigenlijk…. Mijn favoriete bier is de Brugse Straffe Hendrik, maar dat wordt niet meer gebrouwen! De brouwerij is over genomen en nu maken ze de Brugse Zot (ook lekker trouwens, maar dat terzijde…)

 2. Een tientje slechts, die USBwine, geen geld!
  Maar wij houden het ook meestal bij bier. Palm of Diebels Alt is hier het ‘gewone’ bier, maar lekker buiten of in de erker met een trappist of ander speciaalbiertje dat is echt een half uurtje vakantie!

 3. Aah, hoe heerlijk kan een koel wit biertje precies alle dorstige delen raken op een zwoele zomeravond. Bier (met een hoofdletter) is niet te vergelijken met pils. Zoals met alle lekkere geneugden des levens is ook deze alleen voor speciale gelegenheden. Bier weet nog beter dan een gebakje de rechtstreeks plaats naar delen waar ik liever ‘niks bij aan’ wil hebben…

 4. Ik verkies bier ook boven pils. Een leffe of westmalle, een kwak, gaat er prima in.
  Wit bier heb ik nog niet gedronken. Alleen jammer dat de brouwerij van m’n favoriete bier failliet is, Liefmans. Maar ja, bieren genoeg.
  Wel geinig filmpje van dat usb wijn.

 5. Voor zowel het filmpje als het bier pas ik.
  Dan kies ik toch voor de thee! 🙂 maar dat wist je al!

  Ik moet (niet tot mijn schaamte) bekennen dat ik in mijn hele leven welgeteld 1 slok bier en 1 slok wijn heb gehad en dat dat het ook was en dat het genoeg was. Ik hoef het niet! 🙂

  Het brouwproces daarentegen lijkt me wel interessant om daar nog eens uitgebreider uitleg over te krijgen!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.