Met een randje – by Frank

Met een randje – by Frank

Nee, dit is geen artikel hoe je een mooi kader om een foto zet. Dat bewaar ik voor een andere keer. Waar het wel over gaat is die paars/blauwe rand, die je vaak op digitale fotoes ziet die met een flink contrast zijn genomen. De randen van takken tegen een lichte lucht bijvoorbeeld. Het effect heet echromatische aberratiee of in het Engels epurple fringinge. Het is een heel technisch verhaal, als je er meer over wil weten, dan kun je eventueel wat googelen met beide genoemde termen. Het heeft te maken met de afbuiging van het licht door de lens. Het treedt meestal op bij volledig geopend diafragma en dan in de groothoekstand van de zoomlens. Vooral digitale cameraes hebben er veel last van.

Wat voor ons belangrijk is, hoe kom je er vanaf. Een betere (duurdere) lens, maar dat kan weer niet met een compactcamera. Als je camera wel de mogelijkheid heeft, om handmatig wat dingen in te stellen, dan helpt het al, wanneer je het diafragma (de AV stand) wat verder dicht zet. Een beetje inzoomen helpt ook. Als dat niet mogelijk is, dan blijft alleen het sjoppen met Photoshop, Paintshop of Gimp(shop) over. Ja, Gimpshop bestaat ook! Maar hier wordt toch weer standaard Gimp door mij gebruikt.

De onderstaande foto heeft in de takken van de bomen zoen paarse zweem.

14 Comments

  1. Zelf vind ik het juist wel wat hebben, dat imperfecte. Als fotoes er te “gelikt” uitzien vind ik ze vaak minder interessant. Zo kan ook een model in een blad er prachtig uitzien maar heb ik toch vele malen liever een “echte” vrouw.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: