Vorige keer heb ik mijn artikel afgesloten, met de belofte om te laten zien hoe ik die foto lichter heb gemaakt. Een te donkere foto kan je gemakkelijk gebeuren in omstandigheden, waarbij je een foto maakt van een onderwerp, tegen een heldere lucht. Onze ogen kunnen dat grote contrast tussen licht en donker gemakkelijk overbruggen. Wij zien ook alle lichtgradaties er tussen in wel. De camera kan dat niet. Als je monitor wat helderder staat ingesteld dan valt het niet eens zogauw op. Maar als je dan de foto af laat drukken, valt het resultaat vaak tegen. Daarom, als je je foto’s wil laten afdrukken, of je print ze zelf, dan is het zaak dat je eerst je monitor goed afsteld. Een handig programma hiervoor is "Monitor Calibration Wizard" Je kunt deze freeware hier downloaden.
Eenmaal geconstateerd dat de foto toch echt te donker of te licht is, het gras niet zo groen als het in werkelijkheid was, of de lucht niet zo blauw meer, dan kunnen we er wel iets aan doen. Ik laat zien hoe ik dit doe. Ik gebruik weer het programma Gimp. Als alternatief voor Photoshop, of Paintshop begin ik het steeds meer te waarderen.
Wat ik ga doen, is de lucht iets donkerder maken en de rest van de foto lichter. De informatie hiervoor vind je in de foto zelf. Door hem eerst zwart/wit te maken en daarna negatief. Op een negatief zijn de lichte delen donker en de donkere juist licht. Een ideaal masker om e.e.a. aan te passen dus.
Het is een uitgebreid verhaal, misschien niet meteen voor beginners. Maar misschien komt het je nog ooit van pas. In de diverse programma’s zoals Photoshop, Paintshop en ook in Gimp zitten wel een aantal "controls" waarmee je dit wat meer geautomatiseerd kunt doen, maar dat geeft toch minder invloed op het resultaat.e
Het zijn wel een aantal stappen, maar het geeft je dan ook volledige controle op het resultaat. Je moet dit ook niet met alle 500 foto’s doen die op je kaartje zitten. Maar als net die ene, die je wil laten vergroten, of in een lijstje wil zetten, het net niet helemaal is, dan loont zich de moeite. Je moet er ook een beetje de hobbie in zien.
Het wordt er wel mooier van, maar wat ’n werk! Of lijkt dat maar zo 🙂
Met een goed toestel verkom je ook veel na bewerken.
Ik geloof dat ik me er op dit moment niet echt op kan concentreren hoe het nou precies gaat.
Houd dit logje dus even in gedachten als ik weer eens een foto heb die niet goed gelukt is!
Het resultaat ziet er namelijk wel super uit. 🙂
Het heeft ook te maken met de lens die je gebruikt, een groothoek converter van Nikon bijvoorbeeld vreet veel licht op.
Het lijkt moeilijker dan dat het is. Gewoon mee beginnen. Ik zal er binnenkort nog een stukje over schrijven.
Ik heb de foto onderaan nog een keer er bij gezet.
Handig!
Mooie tips weer 😉
Straks eens proberen, die lagen heb ik nog geen kaas van gegeten 😉
heel mooi zo,
ga zo door
😉
Je zou voor het mooi de onbewerkte foto boven de bewerkte foto moeten zetten zodat je in een oogopslag ziet wat het verschil is. Maar goed gedaan, daar kan ik wel wat mee Frank! 🙂
Ziet er wel mooier uit