Vergeten merken – Spijker 1898-1925
Vergeten merken – Spijker 1898-1925

Vergeten merken – Spijker 1898-1925
Bij de vergeten merken kan de Spijker uiteraard niet vergeten worden. In 1860 besloten de broertjes Spijker om koetsen te gaan bouwen. Beide waren smid dus dat moest goedkomen. Het feit dat de gouden koets na meer dan 100 jaar het nog steeds goed doet is een voorbeeld van de kundigheid waarmee ze ook auto’s bouwden. Ze staan bekend om de uitvinding van de zescilinder, de eerste auto met remmen op alle wielen, de eerste vierwielaangedreven auto en ga zo maar door. De eerste auto’s werden in licentie met Benz gemaakt en heten dan ook Spijker-Benz. In 1903 werd Spijker Spyker en werd ook de fameuze Spyker gebouwd die in 1907 tweede werd in de ralley Peking-Paris. In datzelfde jaar stierf een van de broertjes en trok de andere zich terug uit het bedrijf. Na een aantal kwakkelende jaren onder andere leiding en een tussentijdse stop om vliegtuigen te maken voor WO1 werd in 1925 de productie gestaakt. Het bedrijf ging voor de derde maal failliet. Maar de historie van dit bedrijf leeft voort…


14 Comments

  1. Gerie

    Ben nog in het bezit van een wielmoer van een spijker uit 1903 hebben ze me verteld.
    Staat op spijker amsterdam en is messing met chrome van kleur.kan iemand mij hier meer over vertellen,op welke type spijker hij heeft gezeten

  2. jan

    Het waren prachtige exemplaren toen . Ook die ze nu bouwen is een lust voor het oog. Helaas onberijkbaar voor mij . Alleen met geld omgaan had men vroeger al moeite en dat is nu niet veel beter.. Gr. Jan

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.