vergeten merken – Zendapp Janus (1957 – 1959)

In de jaren na de tweede wereldoorlog zag Zendapp ook in dat de tijd van bromfietsen en motoren aan het teruglopen was en dat mensen het liefst droog op hun werk aan wilden komen. Het plan onstond dan ook om een overdekte tweewieler te maken. Een uniek design met 4 zitplaatesn twee naar voren uitkijkend en twee naar achteren uitkijkend. De naam werd Zendapp Janus. Janus was een Romeinse god met twee gezichten. Deuren zoals ook de isetta die had, een 250 CC Bella Motor, de comfortabele Mac Pherson wielophanging waren de slogans waarmee Zendapp de markt opging. Het oorspronkelijke ontwerp was van Dornier en had de kenmerken van vele andere dwergauto’s.Maar helaas, de auto was te duur en er werden er zo weinig van gemaakt dat het brake even point nooit gehaald werd. Zo stierf dit geinige autootje een vroege dood. De fabriek werd verkocht aan Bosch. U kunt de foto’s aanklikken voor een vergroting.17 Comments

 1. ik ik vind zundapjanus auto mooie van de hele werreld ford ka is een kut ato

 2. een collega had de driewielige versie (dus met maar 1 deur).
  het was een enorm scheurijzer, voor z’n tijd.
  heb er vaak in gezeten, nou ja ‘gezeten’?
  ingevouwen…. 😉

 3. Ik heb deze ook nooit in het echt gezien. Grappig hoor. Joop heeft wel jaren een Zundapp brommer gehad, met van die beenschermen en een scherm op het stuur, helemaal aangekleed dus.

 4. Deze kan ik mij dus absoluut niet herinneren. Prachtig zoals die deuren opengaan.

 5. Wat een dotje!!
  Van ver voor mijn tijd, jammer, zoiets zou ik nog wel eens ‘in handen’ willen hebben!!

 6. De brommer is natuurlijk zeer bekend maar deze auto is wel heel erg bijzonder zo te zien. Je had vroeger de keuze tussen een Zundapp brommer of een Puch,ik ging duidelijk voor de laatste, dat wel 🙂 en ik zie weer mijn geboortejaar..1957

 7. deze heb ik nog nooit gezien, werkelijk heel gaaf. Als brommermerk wel erg bekend, ben in vroeger jaren wel eens thuisgebracht op zo’n buikschuiver 🙂
  Deze rubriek ben ik vergeten te melden gisteren maar vind ik ook erg leuk!

 8. heb ‘vroeger’ wel eens achterop zo’n zundap gezeten (je weet wel, zonder dakje) maar deze kende ik idd nog niet! hij is schattig zeg!!

 9. Welvaart, status, gewoonte, daar heeft het autorijden allemaal mee te maken.

 10. Je plaatst toch wel erg veel oude auto,s die ik in m,n vrije tijd samen met m,n neef en oom uit Duitsland haalden, hier opknapten en verkochten. Als Duitse deukjes. Heerlijk om al die modellen weer eens te zien.

 11. Hahaha wat een geinig karretje. Deze kende ik overigens niet

 12. Wat een geweldig leuk karretje is dit! Nu heet mijn ventje toevallig Jan(us) en was gek van zundaps. Ik had hem vroeger wel zien rijden in zo’n Janusmobiel!

 13. die kende ik niet,
  wat een gaaf ding zeg……………

  fijn weekend hoor, de zon schijnt
  🙂

 14. Hoe lang zal het nog duren voordat we weer terug gaan naar dit soort kleine minder milieu belastende auto’s

 15. Ja hoor, vooruit en achteruit….

 16. Hoezo vergeten merken; Dit is helemaal nieuw voor mij!

 17. Mmm, dit is vast niet waar dat liedje over gaat..
  het autootje is inderdaad wel grappig. 😀
  Kon die ook 2 kanten oprijden?

Geef een reactie