Limburg in beeld – Retersbeek en Klimmen
Na het uitstapje van vorige week naar het Centre Ceramique in Maastricht, vervolgen we onze weg. Maar niet zonder even achterom te kijken naar het prachtige kasteel Rivieren het gehucht waar we doorheen lopen heet Retersbeek (Gerieesjbrich in het Limburgs). De huizen en boerderijen staan als een langgerekt lint lang de weg richting Klimmen. Er staan juweeltjes van oude panden.Van veraf zien we boven op de berg de Kerk van Klimmen (Klumme) liggen. Een waarlijk prachtige kerk gelegen op het hoogste pont van het dorp. Klimmen valt onder het bestuur van de gemeente Voerendaal. Het dorpje is in 968 geschonken aan de abdij van Reims. Toen werd ook de parochie van de heilige Remigius gesticht. De Remigiuskerk werd reeds gebouwd in de 11 eeuw, maar daarna nog enkele malen aangepast en bijgebouwd. De naam van het dorp beteken echt klimmen. Het ligt op een plateau en is alleen maar te bereiken door te klimmen. En uiteraard kunt u de volledige foto zien door er even op te klikken23 Comments

 1. landgoed kasteel Rivieren

  landgoed kasteel rivieren of zoals de meeste mensen het noemen: kasteel Rivieren is bewoond en staat niet sinds 10 jaar leeg. In de hoeve is het agrarische bedrijf sinds jaar en dag gevestigd tevens is er sinds november 2007 een restaurant. Het kasteel is permanent bewoond en dient tevens ook als kantoor voor Stichting Landgoed Rivieren

 2. Pardon?

  Kasteel Rivieren al 10 jaar leeg? Wellicht dat je bedoelt dat het niet meer bewoond wordt…ha ja, dat zou kunnen. Maar als ‘Klimmense jong’ ga ik er in de zomer met enige regelmaat vissen of op het terras zitten genieten van een lekkere goudgele rakker.

  Maar Klimmen is samen met de gehuchten Retersbeek, Weustenrade, Craubeek, Walem, Termaar, Dolberg, Heek, Overheek en Ransdaal inderdaad een mooi stukje Nederland.

  Overigens, de gemeente Voerendaal (waar Klimmen onder valt) heeft als ik me niet vergis 5 kastelen.

  • landgoed Rivieren

   landgoed kasteel rivieren of zoals de meeste mensen het noemen: kasteel Rivieren / Terveren is bewoond en staat niet sinds 10 jaar leeg. In de hoeve is het agrarische bedrijf sinds jaar en dag gevestigd tevens is er sinds november 2007 een restaurant. Het kasteel is permanent bewoond en dient tevens ook als kantoor voor Stichting Landgoed Rivieren

 3. Fialas: altijd gegruweld bij het verkeerde kasteel. De Nato bazen woonden op kasteel Puth.
  Rivieren staat al tien jaar leeg (en Puth ook)

 4. Sa gek noch net, op z’n Fries gezegd…
  Kijk, zo missen we ze hier. Wel zet het me te denken, we zouden heus wel eens een rondje stinzen&states doen!

 5. ik zag kasteel Revieren voor het eerst toen wij eens vanaf NS-station Hoensbroek naar Valkenburg zijn gelopen. Na het kasteel liepen we een stuk langs de spoorlijn, de autosnelweg bestond nog niet. It was paradise.
  Maar Revieren had voor mij een lugubere bijklank, want Speidel woonde er. hoge Piet bij de Nato, en verantwoordelijk geweest voor de massamoord van Oradour. Lazen wij in de Groene. Maar daar sprak in die jaren alleen liinks volk over. Toen het uitlekte kwam het niet eens in de limburgse pers.

 6. Ja, dat is het! Ik kom binnenkort naar Limburg. Je hebt mij overgehaald hoor.

 7. Die kerk is echt oud!! En dat zonder hijgen..ik hoef niet te klimmen en kan het nu toch bewonderen 🙂

 8. Wow, leuk zeg, dat stokoude spul, schitterend gewoon!

 9. Ach, je zou er zo willen wonen. Maar ja, dat wil iedereen en dan is er weer gen reet meer aan. Niet te veel reclame maken voor deze schoonheid voor mijn ogen.

 10. Ben je kasteel Rivieren niet vergeten?

 11. Echt practige wandelingen en wat is Limburg nog mooi he.

 12. Ik ben niet vaak in Limburg geweest, maar de keren dat ik er was, waande ik me er temidden van de heuvels en de zo afwijkende bouwstijlen vanuit het vlakke Fryslen al snel in het buitenland.
  Mooie plaatjes!

 13. Lijkt eerder een kasteel dan een kerk

 14. Wat een werk maak je er toch van.

 15. Het verschil in huizen, kastelen en kerken tussen Limburg en Friesland is groot. Limburg ken ik amper en daarom wandel ik graag op internet met je mee.

 16. zijn weer mooie foto,s van prachtige gebouwen.
  wat is nederland toch mooi………

  🙂

 17. Limburg kent nog veel kastelen

 18. Altijd mooi om te zien, van die organisch gegroeide bouwsels met uit iedere eeuw een stukje.

 19. En jij bent nog steeds in de veronderstelling dat ik dit ga lopen? Dacht het toch echt niet, hihi.
  Maar het blijft een mooie route die je voor ons uitstippelt. 🙂

 20. Hahaha Mike:-) Mooie tocht die hier weer voor ons neer zet 🙂

 21. Prachtig die kasteeltjes-achtige kerk! Tja… als het dorpje Klimmen echt klimmen inhoudt dan vraag ik me toch af of Retebeek … 😉

 22. Als je dit wekelijks even beklimt komt je gewicht vast niet boven de 100 uit 😉

Geef een reactie