Limburg in beeld – Kunradersteen
Limburg in beeld – Kunradersteen

Limburg in beeld – Kunradersteen

Gelukkig was het weer gisteren geschikt om even de buitenlucht in te trekken. En, we waren gebleven in Winthagen. Als je van Winthagen doorloopt richtig Kunrade passeer je de weg naar Ubachsberg, daar even een paar meter naar boven en je loopt langs de steengroeve waar nog Kunradersteen verwerkt wordt.

Veel van de gebouwen in de omgeving zijn gebouwd met deze op mergel lijkende steensoort die er gewonnen wordt, De kunradersteen is alleen veel harder dan mergel. Ook wordt deze steen gebruikt voor restauratie van oude bouwwerken. Op de foto een stapel nog niet verwerkte stenen.

Heel veel oude boerderijen in de omgeving zijn opgetrokken uit kunradersteen. De Kunradersteen werd al door de romeinen gebruikt voor hun bouwwerken. In de buurt van Kunrade zijn een zestal kalkovens gevonden, de enige in Limburg. Deze zijn te zien langs de weg naar het gehucht Winthagen, dat bij Kunrade hoort. Een beroemd bouwwerk van Kunradersteen is de onze lieve vrouwenbaseliek in Maastricht. Trouwens u heeft op mjn reis al diverse voorbeelden gezien. maar goed, stukkie terug, even doorlopen naar het Kunraderkruis. Uiteraard is dit kruis bevestigd op een huisje opgetrokken in kunradersteen.


Vandaaruit naar het prachtige station van Voelender (Voerendaal). waar we even uitrusten voor de volgende etappe.


18 Comments

  1. Elke keer kijk ik mijn ogen weer uit bij deze prachtige wandelroutes door het Limburgse land. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar het landschap en de bouwstijl zijn zo anders dan hier in Fryslen, dat ik me bij deze logjes steeds weer in het buitenland waan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.