Limburg in beeld – Kunradersteen

Gelukkig was het weer gisteren geschikt om even de buitenlucht in te trekken. En, we waren gebleven in Winthagen. Als je van Winthagen doorloopt richtig Kunrade passeer je de weg naar Ubachsberg, daar even een paar meter naar boven en je loopt langs de steengroeve waar nog Kunradersteen verwerkt wordt.

Veel van de gebouwen in de omgeving zijn gebouwd met deze op mergel lijkende steensoort die er gewonnen wordt, De kunradersteen is alleen veel harder dan mergel. Ook wordt deze steen gebruikt voor restauratie van oude bouwwerken. Op de foto een stapel nog niet verwerkte stenen.

Heel veel oude boerderijen in de omgeving zijn opgetrokken uit kunradersteen. De Kunradersteen werd al door de romeinen gebruikt voor hun bouwwerken. In de buurt van Kunrade zijn een zestal kalkovens gevonden, de enige in Limburg. Deze zijn te zien langs de weg naar het gehucht Winthagen, dat bij Kunrade hoort. Een beroemd bouwwerk van Kunradersteen is de onze lieve vrouwenbaseliek in Maastricht. Trouwens u heeft op mjn reis al diverse voorbeelden gezien. maar goed, stukkie terug, even doorlopen naar het Kunraderkruis. Uiteraard is dit kruis bevestigd op een huisje opgetrokken in kunradersteen.


Vandaaruit naar het prachtige station van Voelender (Voerendaal). waar we even uitrusten voor de volgende etappe.


18 Comments

 1. Mooie foto’s en goede info weer.
  Hier was het de hele dag mooi weer.

 2. Het is weer een mooie wandeling met interessante info over die steensoort..en leerzaam!

 3. Wat ziet jouw wandelomgeving er toch anders uit dan die van mij, is echt een heel groot verschil in bouwstijlen. Leuk om te lezen en om aan de foto’s te zien!

 4. Het verschil in bouwstijl is inderdaad opvallend. Bij ons zie je die kleur stenen nauwelijks bij oude huizen.

 5. Mooi die kunraderstenen. Ik zou wel een huisje van kunraderstenen willen hebben! 🙂

 6. Ik vind het station prachtig om te zien

 7. Als mijn vader had ingestemd met overplaatsing, had ik in een groot gedeelte van mijn jeugd boven in station Voerendaal gewoond. Hij wilde niet.

 8. Ik blijf met hel veel genoegen wachten in dit station.

 9. Hij hangt er toch prachtig bij op die mooie gevel met Pasen.

 10. Heel leuk dit soort verhaaltjes van je met foto,s erbij . Ook de foto van het station was prachtig. Je mag meer van deze verhalen schrijven . Gr. Jan

 11. Jezus hangt daar ook, wat een luguber beeld, niet wat wij hier gewend zijn.

 12. Elke keer kijk ik mijn ogen weer uit bij deze prachtige wandelroutes door het Limburgse land. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar het landschap en de bouwstijl zijn zo anders dan hier in Fryslen, dat ik me bij deze logjes steeds weer in het buitenland waan.

 13. Als ik zie dat mensen een kruis ophangen met een mens eraan, dan vraag ik mij af, waarom dan een hoofddoek verboden moet worden. Als dit mag…

 14. Je trekt duidelijk weer op huis aan. Maar van mij mag je best nog een paar van zulke rondjes maken. Ik vind het een heerlijke en voortreffelijke serie.

 15. En wat ziet het er allemaal netjes uit bij jullie, of veeg je eerst de boel aan voordat je een foto neemt 😉

 16. Als ik goed naar de hoop stenen kijk die nog bewerkt moet worden, gaat dat om mergel en niet om Kunradersteen. Verder zeer mooie foto’s.

  Gr Bas

 17. ik woon zelf lekker dicht in de buurt en het is er ram chilll.

  hihi

  groetjes kila

 18. Mooie foto’s, en een mooi verhaal over mijn bedrijf.

Geef een reactie