Willem Dudok – architect – 1884-1974
Willem Dudok – architect – 1884-1974

Willem Dudok – architect – 1884-1974


Vooral de ouderen onder ons moeten deze tankstations nog herkennen. Er werden in 1953 zo’n 112 stuks door Esso geplaatst in heel Nederland. Inmiddels zijn deze uiteraard al lang verouderd en afgebroken. Drie zijn er bewaard gebleven, cq verplaatst en gered. Een staat bij het Autotron in Rosmalen, een staat er in Groningen aan de Turfsingel en de laatste ziet u hier op de foto. Deze staat bij het Nationaal Automuseum op het terrein van Toyota importeur Louwman & Parqui. Ze werden destijds ontworpen voor Esso door Willem Dudok, naar mijn idee met Berlage een van Nederlands grootste architecten.

De onmiskenbare Dudok stijl was een mengelmoes met invloeden van Berlage en Frank Lloyd Wright en werd in het buitenland meer gewaardeerd dan Berlage. Terwijl de laatste hier in Nederland veel bekender was. Dudok maakte uiteraard de tankstations even tussendoor. Hilversum, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven zijn de plaatsen waar Dudok o.a. zijn kunsten liet zien op wijken en gebouwen. (foto’s zijn eigen werk, op verzoek groter te krijgen). Kijk ook eens naar de Benzineprijs hieronder 4.53 gulden per 10 liter ofwel 20 eurocent per liter.


14 Comments

  1. Ik ben al jaren fan van Dudok en in Rotterdam heb je Grand Cafe Dudok op de Meent waar je heerlijke capucino met warme appeltaart kan eten, maar die tankstations ken ik niet, daarom heel leuk dit!

  2. Die gebouwtjes herinner ik me nog heel goed. Een tijdje geleden zag ik het Groningse tankstation nog.
    Strak, eenvoudig en vooral transparant … prachtige gebouwtjes waren het. Die laatste drie behoren wat mij betreft tot het cultuurgoed, dat we dienen te koesteren.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.