Limburg in beeld – Kasteel Terworm
Limburg in beeld – Kasteel Terworm

Limburg in beeld – Kasteel Terworm

Waar waren we ook alweer gebleven met onze wandeling, Oh ja we stonden in Voerendaal op het station. Gewoon omdat het nog een mooi oud station was. Maar we gaan verder, niet naar huis zoals Rob dacht, maar door de velden naar waar eens het mooie (natuur)zwembad TerWorm lag.

We gaan dus niet onder de brug richting gebrook, maar duiken voor het spoor het veldpad in en blijven dat gewoon volgen. Het pad gaat over de autoweg en komt uiteindelijk uit bij ons einddoel. Kasteel Terworm stamt oorspronkelijk uit de 14 eeuw en heette toen ook nog kasteel von Geitsbach, Toch werd het in de Volksmond Kasteel Terworm, naar het riviertje de worm. Debet daaraan was het aantal verschillende families die er in de loop van de tijd woonden. Eind zeventiende eeuw werd het kasteel geheel in de huidige vorm verbouwd.

Het heeft een tijd dienst gedaan als kantoor van de Oranje Nassau mijnen (1915-1988), die ook eigenaar waren van het zwembad TerWorm. Dit in 1921 gebouwde bad werd in 1985 definitief gesloopt onder veel protest. Het was in eerste instantie bedoeld voor opzichters en ambtenaren, maar werd later algemeen toegankelijk. Eh, wel met een gescheiden dames en herenkant. Het huidige kasteel is in 1997-1999 geheel verbouwd en omgetoverd tot een prachtig hotel-restaurant. Ook de tuinen werden weer in stijl aangelegd. De foto’s op de pagina zeggen genoeg. Een heerlijk wandelgebied.(alle foto’s behalve die van het zwembad zijn aanklikbaar)

15 Comments

    1. Yvonne

      Het zwembad lag vlakbij kasteel Terworm, dat nu te bereiken is als je voorbij hotel van der Valk de smalle weg naar het kasteel neemt. Ik was er 3 weken geleden en het is een plek vol herinneringen voor mij. We hadden jaar in jaar uit een abonnement met het hele gzin. We woonden op de Schaesbergerweg en hebben ontelbare malen de weg naar zwembad Terworm gelopen. Geweldige herinneringen, met name de boomstam die in het water lag: een plekje erop bemachtigen en er dan weer allemaal afrollen.

  1. Wat jammer toch, al die oude zwembaden die verdwijnen. Voorzieningen moeten tegenwoordig altijd rendabel zijn, het gaat domweg om geld. In ons park zijn op de plek van het zwembad dure huizen gebouwd. Terwijl hele groepen minder gegoede Hoogeveners daar hun vakantie doorbrachten.

  2. Jammer, dat je niet de plek laat zien waar het zwembad eens was. Want die is namelijk in zijn oorspronkelijke staat gebleven, maar alleen door de natuur overwoekerd, waardoor er daar een soort van vennetje heeft kunnen ontstaan. De enige menselijke ingreep die er heeft plaats gevonden is de verwijdering van duikplanken en badhokjes.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.