Limburg in beeld – Kasteel Amstenrade
Limburg in beeld – Kasteel Amstenrade

Limburg in beeld – Kasteel Amstenrade


Kasteel Amstenrade is oorspronkelijk gebouwd rond 1350 en was destijds in bezit van graaf Huyn. Helaas is dit kasteel geheel verwoest tijdens de 80 jarige oorlog. Rond 1788 werd het kasteel grondig verbouwd onder de regie van architect Bartholome Digneffe. Gelukkig gebeurde dat door o.a. geldgebrek niet volledig en zijn grote delen van de oorspronkelijke bijgebouwen gespaard gebleven. In 1810 werd de familie de Marchant et deAnsembourg eigenaar van het kasteel en de omliggende gronden met boerderijen.

Het zijn dan ook de eromheen liggende gebouwen die de aandacht trekken. Zo is er de prachtige Kerk met zijn groen koperen daken die er pal tegenover ligt, de straatjes eromheen (beschermd stadsgezicht) en niet te vergeten de in de oranjerie aanwezige kwekerij Kasteel Amstenrade. Wat mij echter het meest aantrekt zijn niet de gebouwen, maar het kasteelpark wat internationale bekendheid geniet vanwege zijn unieke bomen. Voor mij is het gewoon het bomenbos. Bij veel bomen staan de naamkaartjes er op groene bordjes bij. Twee ervan staan hieronder afgebeeld. Wat ik mij afvraag is of u de boom op de bovenste foto kunt thuisbrengen met alleen het stuk wat ik u laat zien. De boom dankt daar namelijk zijn naam aan. U kunt natuurlijk even gaan kijken of wachten tot ik het bijbehorende bordje erbij plaats… (alle fotos zijn aanklikbaar voor een groter formaat)


17 Comments

  1. Oude kastelen vervelen me nooit. In Frankrijk zochten we er ieder jaar wel een paar op. In eigen land komt dat er meestal niet van …
    Kijkend naar de bast, zou ik bij de eerste boom zeggen, dat het een beuk is, maar dat kan ik niet rijmen met je hint. Die onderste boom zegt me helemaal niets.

  2. Dat lijkt wel een gleditsia of valse christusdoorn, maar dan zonder dorens. Ingewikkeld. En van orchideeen heb ik ook al geen verstand. Van de Marchant d’Ansembourg hebben wij er hier ook eentje. Ook een beetje oude familie geloof ik.

  3. wow wat een prachtige foto van die boom… zo mooi oud
    ik ben ff ergens anders te vinden tijdelijk, mijn blog is over de zeik geloof ik…en ik dus ook…aaaaargh…ik kan het niet plaatsen met de link geloof ik maar hij staat in mijn shoutboxje

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.