Limburg in beeld – De sluizen in Born
Limburg in beeld – De sluizen in Born

Limburg in beeld – De sluizen in Born


Een bezoekje aan de sluizen in Born is voor mij een bijzondere ervaring. De rust en de stilte aan het water, gecombineerd met het drukke scheepvaartverkeer aan de andere kant. In Born liggen drie sluizen. Een uit de jaren dertig en twee uit de zestiger jaren. De eerste heeft hefdeuren en de twee latere hebben klapdeuren. Het verval in de sluizen is een meter of twaalf. Aan de nieuwe zijde is het altijd druk, terwijl aan de oude zijde er volstrekte rust heerst. Een paar sfeerfoto’s moeten u overtuigen.

Het verschil tussen beroepsvaart en pleziervaart wordt hier meteen duidelijk. Heerst er volstrekte rust en staat er een ervaren man op het schip om de stros om de bewegende bokken te leggen op het vrachtschip, heerst er volkomen paniek op twee pleziervaartuigen die mee de lift ingaan en staan meteen twee, nee drie man te discusieren hoe het moet en drijft het schip inmiddels stuurloos door de sluis… De reiger uit een van mijn vorige logjes is terug op zijn bestemming. En ook deze foto wordt ingelijst. U weet het inmiddels, een klik op een van de foto’s levert meteen een beter beeldje op.

10 Comments

  1. Wij zijn bedreven bootjevaarders en passeerden deze sluizen 9 jaar geleden onderweg naar Luik. Er zijn er veel meer die je moet passeren. Het is niet zo dat sluizen voor alle pleziervaarders altijd een bron van stress zijn, integendeel.
    Het is juist prachtig. De grote binnenvaartschepen eerst, en dan word jij opgeroepen om een gaatje te vullen, waarna een laatste binnenvaartschip het gat dicht. Daar lig je, ingeklemd tussen meters beton en staal, in een naargeestige, groene, water druppelende spelonk. Dan stijgen, razendsnel, tot je wordt beloond met een prachtig uizicht over het Limburgse land waar je net doorheen voer. Je kan mij meer vertellen, maar dit wou ik elk jaar wel meemaken!

  2. Altijd leuk om bij zo’n sluis te kijken, en zeker wanneer er wat minder ervaren schippers passeren. Geen beter vermaak dan leedvermaak, tenslotte. Zelf heb ik in het verleden wel eens een kijkje bij de sluis van Lemmer zitten kijken, maar dat haalt het natuurlijk niet bij het verval van 12 meter bij Born.

  3. Ik weet precies wat je bedoelt, heb vaak met open mond gekeken in Muiden bij de sluizen naar de paniekerige acties van de bootgebruikers. Hoezo de term ‘pleziervaart’ hiervoor gebruikt wordt, heb ik me dikwijls afgevraagd

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.