Out of Bounds deel 3 by Frank
Out of Bounds deel 3 by Frank

Out of Bounds deel 3 by Frank

Wat in het vat zit verzuurt niet, van uitstel komt dus geen afstel, misschien zijn er nog wel meer eud Hollandse spreekwoorden die hier op slaan, maar 2 dagen later dan de bedoeling was, hier toch deel 3 van "Out of Bounds". Het was gewoon even te druk om het af te maken.

Vorige keer zijn we gestopt bij het wissen van de overbodige delen; de lastigste stap van het hele proces, en dan vooral langs de randjes. Als je teveel wist, dan kun je weliswaar terug met ctrl-z, maar als je tussendoor je product wil opslaan, en later nog eens terug naar een bepaald punt, dan is die historie wel weg. Daarom is het handig, als je ook in een bewerkte en reeds opgeslagen foto, nog een stukje terug kunt gaan. Dat kan, door nog wat extra’s aan de laag toe tevoegen, de zogenaamde "layer mask". De layer mask zorgt er voor dat je terug kunt "schilderen" wat je gewist hebt. We wissen nu dan ook niet meer door gewoon te gummen maar we gaan dus "overschilderen" en "terugschilderen". Dat laatste zal wel niet in de Dikke van Dale voorkomen.

Allereerst gaan we het frame afwerken. Kies de laag van het frame, en voeg er eerst een schaduwrand aan toe (Filters > Light & Shadow > Drop shadow) We moeten namelijk ook een beetje van de schaduw weer wissen. Klik vervolgens op "merge down" (Rechter muistoets op de laag), nu zit de schaduw vast aan het frame. Nu voegen we de "layer mask" toe, selecteer de laag van het frame en klik met de rechtermuistoets. kies "add layer mask". De onderstaande dialoog verschijnt. Kies "add"

de layer dialoog moet er nu zo uitzien.

Klik op het vierkante witte vlakje wat in de laag er bij gekomen is. Vervolgens gaan we wissen, niet met de gum maar met de penseel. Als zwart voor staat wis je als wit voor staat schilder je terug.

Zo lijkt het dat het frame "achter" de leguaan geplaatst is. Met de hoofdfoto doen we hetzelfde, de layermask toevoegen en met de penseel beginnen te "wissen". Door flink inzoomen (plus toets zoomt in, – toets zoomt uit) Zijn de randen makkelijker te zien.

10 Comments

  1. Ik vond het een prachtige en leerzame serie. Dank daarvoor!
    Bijkomend effect is, dat ik de nieuwste versie van Gimp binnenkort eens zal downloaden en installeren. Een jaar of 4 geleden heb ik dit programma ook al eens op mijn pc gehad. Toen vond ik de gebruiksvriendelijkheid echter nog ver te zoeken, dat zier er nu een stuk beter uit.

  2. Het is een deel van de fotografiehobbie; als het in 2 minuten af zou zijn dan vind ik het ook minder leuk. Ik heb eens een artikel gelezen in het tijdschrift Zoom over iemand die 3 weken aan een foto heeft gewerkt. Het resultaat was dan ook WAAUUW. Die 2 uurtjes die ik nodig heb om mijn “Out of bounds” te bewerken, die steken daar schril bij af.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.