Citroen Traction Avant 1934-1957
Citroen Traction Avant 1934-1957

Citroen Traction Avant 1934-1957


In 1934 werd gestart met de productie van een van de meest bekende Citroens, de Traction Avant, wat gewoon voorwiel aandrijving betekend. Eigenlijk was het enige wat de wagen aantrekkelijk maakte de carrosserie. De rest was minder. Oke het was een unieke auto met heel veel nieuwigheden, maar de Citroen fabriek had geen oren naar verbeteringen. Een van de minpunten was o.a. de drie versnellingbak. De veel te lichte motor en ga zo maar door. Toch had de wagen wel wat. Naast de voorwielaandrijving was er de monocoque constructie, de unieke torsiestaafvering (later ook in de 2CV), onafhankelijk opgehangen voorwielen, kopkleppen en nog veel meer wat andere constructeurs snel overnamen. Dat het wagentje hier een beetje een collaborateurs status heeft is volkomen onterecht. Je komt de auto veel in oorlogsfilms tegen omdat er gewoon nog heel veel van rondrijden. De echte auto’s uit de oorlogsjaren zijn allang vergaan. in 1957 werd de laatste Traction Avant gemaakt. De opvolger was de eerste auto van Citroen met een bijnaam, en dat strijkijzer komt hier zeker ook nog eens voorbij.

14 Comments

  1. C2Cruiser

    Citroën heeft wel degelijk wat aan de zwakke motor gedaan: de 1300 cc van de 7A werd in hetzelfde jaar vervangen door een 1500cc (7B) en wat later door een 1700 cc in de 7C. De gangwissel o.a. is een andere kwestie. Maar Citroën had vooreerst heel wat kinderziektes weg te werken.
    Ik herinner mij nog als prille tiener de 11B familiale van mijn vader met de zalig zachte sprinverenzetels – zeer confortabel, zoals ook bij de ID/DSsen.
    Wat ik wel spijtig vind, is dat na de overname door Michelin beslist werd dat de geïntegreerde koplampen (cfr. 22cv) in 1938 niet mochten gebruikt worden. Het zou de prachtige TA bloedmooi gemaakt hebben.

  2. Deze auto heeft mijn broer een tijd gehad, helaas niet zunne mooie zwarte maar bruin met oker. Drie versnellingen en allemaal koortjes om gordijntjes vanaf de bestuurderspositie open of dicht te trekken. Heel apart om daarmee de weg op te gaan 🙂
    Ik kreeg altijd de neiging om een hoed op te zetten en achterin te gaan wuiven naar voorbijgangers 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.