Ware – by Frank
Ware – by Frank

Ware – by Frank

Vandaag een uitstapje naar iets wat niet helemaal over fotografie gaat. De aanleiding hiervoor is het stukje van Me! over storing.

De achtergrond van mijn keuze om met The Gimp te werken en niet met bijvoorbeeld Photoshop of Paintshop. Ik heb jarenlang vrijwel niets gedaan met dit soort programma’s. De reden? Ik fotografeerde nauwelijks. De hobby kwam terug met het aanschaffen van een digitale camera. Daarmee kwam de behoefte aan fotobewerken. Photoshop Elements kreeg ik bij mijn scanner. Het grote Photoshop had ik als testversie.

In de tijd dat we vrijwel allemaal nog tevreden waren met Windows XP, lichtte Bill al een tipje van de sluier van Vista op. Het bestond toen nog niet echt, dat wil zeggen naast soft en hardware bestond het toen al als Airware. Microsoft is wereldleider op dat product. Wat Bill orakelde over de mogelijkheden van hun nieuwe Windows, verontrustte mij zeer. Voorbeeld, je printerinkt is bijna op. Windows registreert dat en niet lang daarna krijg je als je aan het surfen bent reclame boodschappen voor goedkope printerinkt, of zelfs spam in je mailbox. Van Airware naar Software tot Spyware. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Vista is er inmiddels, of het ook de spyware is geworden, waar ik bang voor was weet ik niet. Ik gebruik het ook niet. Vista gebruikt 10 keer zoveel geheugen als XP en waar is het voor bedoeld? Om je software op te draaien, meer niet. Het internet en ook andere media zijn volgeschreven over de problemen die mensen ondervinden met Vista. XP houdt op te bestaan en Vista wil ik niet.

Om niet meer afhankelijk te zijn, Photoshop doet het niet op Linux, ben ik naar alternatieven gaan zoeken. The Gimp is een goed alternatief gebleken voor fotobewerken. Mijn laptop werkt momenteel met Ubuntu Linux versie 8.04. Alles werkte in een keer. Bij Ubuntu kun je zelfs gratis cd’s bestellen. De desktopversies worden maar liefst 3 jaar lang ondersteund met updates. De meeste Linuxdistributies zijn ook Nederlandstalig te installeren.

Nu wil ik, zodra ik terug ben van vakantie, een nieuwe PC gaan aanschaffen, zonder Vista. Dat is op zich dus al een uitdaging. Zeker als je een PC van een A-merk wil aanschaffen.12 Comments

 1. Tja, Vista is bepaald geen vooruitgang gebleken. ’t Is omdat mijn oude pc er een halfjaar geleden ineens mee stopte, en ik snel wat anders moest. XP was een weldaad vergeleken met Vista. Sinds ik SP1 erop heb geenstalleerd is het helemaal huilen met de pet op. Ik ben al een week dagelijks aan het mailen met Microsoft om de problemen die SP1 heeft veroorzaakt stukje bij beetje op te lossen.
  Succes met de aanschaf van je nieuwe pc zonder Vista!

 2. mijn schoonbroertje gebuikt Linux al jaren, al vanaf het begin en hij is altijd zwaar tegen windows, maar hij gebruik het toch, op z’n andere computer, maar gegevens die hij beveiligd wil staan op Linux omdat het bijna virusvrij is, volgens hem, extra moeilijk te kraken enzo..maar ik gebruik gewoon wel vista, gewoon gemakkelijk vind ik wel en ik verdiep me er niet zo in..

 3. Dat is zeker een uitdaging om een nieuwe A-merk computer aan te schaffen zonder dat daar Vista op geinstalleerd staat. Het is ons niet gelukt maar gelukkig hebben we nog twee systemen die prima draaien op XP.

  Wij werken in de grafische wereld en dan zijn Adobeprogjes toch wel must have. Eigenlijk ook een Mac maar die hebben we tot nu toe nog af weten te houden…

 4. Helemaal mee eens. Nu hebben we net twee nieuwe pc’s met vista erop dus het probleem van aanschaffen is er niet zozeer, maar R draait de zijne al in dual boot met ubuntu en ik ben ook niet blij met vista. Maar het verwijderen van vista is ook weer zowat. Hebben we eens een legale versie, doen we hem weg. Dat heeft iets decadents.

 5. Die werelddominantie is idd een behoorlijk probleem, naast M$ hebben ook Google en Adobe er last van.
  Die laatste terroriseert ons met PDF’s en Flashplayers. Google registreert ook erg veel surfgedrag om ons de ‘juiste’ reclames onder de aandacht te brengen. Schijnbaar hoort het er bij als je op een gebied het grootste marktaandeel hebt.

  Zelf heb ik tot 1,5 jaar terug Windows98se gebruikt op mijn oude laptop. Ik kon er alles mee wat ik wilde. TV-kijken, surfen, foto’s bewerken, websites maken, tekenen, rekenen etc. En dat met maar 28MB werkgeheugen en 400MHz kloksnelheid. Ik had wel eens wat gezeur zoals door Olympus die vond dat ik minimaal 128MB voor hun camerasoftware nodig had. Dus buiten hun installatie om zelf wat drivers van hun CD gehaald en sindsdien doet ie het prima. Want die laptop van 8 jaar oud doet het nog steeds goed, behalve dat de klepscharnier volledig doorgesleten zijn. Er mistte ook een ethernetkaart en een CD-brander, wat me toch maar deed kiezen voor een nieuwe die nu XP heeft.

  Ik vind de verschillen tussen 98se en XP niet opzienbaarlijk groot. Alles wat er bij gekomen is, is overbodige cosmetica. Veel van dat spul heb ik uitgeschakeld, ik hoef geen animatie menu’s en geef mij maar een Verkenner in tabelmode. Ik vond het wel een achteruitgang dat PhotoEditor niet meer in XP zat, dus die heb ik van 98se overgehaald. Een zeer simpel fotobewerkprogramma, die alleen wat basisfuncties heeft. Voor mij is dat ruim voldoende.

  Ik hoop dat deze XP het met deze laptop nog een jaar of 5 uit zal houden. Van Vista verwacht ik dat het nieuwe ook alleen cosmetica betreft, ofwel een herhaling van MS-zetten.

 6. Een pc aanschaffen zonder windows is een speurtocht die bij veel leveranciers vragende / vreemde blikken oplevert. Daarom is zelf bouwen een goeie optie, of laten assembleren bij b.v. Alternate.nl.
  Maar vaak kan je bij de kleinere computerwinkeltjes a-merk pc’s kopen zonder windows. Vaak ook nog naar eigen specificaties.
  Ubuntu rocks! šŸ˜‰

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.