Milieu tips – Gebruik je kop, kies een beker
Milieu tips – Gebruik je kop, kies een beker

Milieu tips – Gebruik je kop, kies een beker

Gebruik je kop, kies een beker is een TNO onderzoek naar wat nu milieuvriendelijker is in een bedrijf. En het klinkt gek, maar de beker steekt hier met kop en schouders bovenuit. Nu wist ik gisteren nog niets van dat onderzoek, maar mijn ideeen worden meestal misprijzend bekeken. Nu geeft dat onderzoek, oke, hier de PDF, mij dubbel en dwars gelijk, maar toch vinden ze het niet leuk. Ik had als voorstel dat ik al mijn gebruikte waterbekertjes spaar en als ze opgedroogd zijn ik deze terug plaats bij de koffieautomaat. Voor mij maakt dat niets uit, ik krijg hooguit mijn eigen beker en die gaat dan alsnog weer de recycling in. Voor mijn collega’s maakt dat ook niets uit, want die bekers worden door de temperatuur van de koffie weer ontsmet, tenminste daar ga ik even vanuit. Ik vind dit een win win situatie…

18 reacties

 1. En dan heb je nog plastic bekertjes en kartonnetjes, de verschillen daartussen ken ik weer niet. Ik ken het onderzoek en werk er niet aan mee. Ik heb altijd al een enorme mok op mijn bureau staan, die ik voltank als ik een stoot caffeene nodig heb. Hij gaat niet dagelijks in de afwasmachine maar ik spoel’m zelf op heet water om aan het einde van de werkdag, eens per week mag-ie soppen tussen het andere porselein. Ik zie echter ook collega’s die ieder kopje koffie weer in een schone kop willen, da’s natuurlijk idd superintensief qua verbruik van energie!!

 2. Wij hebben op het werk glazen en beker die worden steeds weer afgewassen.
  Maar dat kan ook niet anders in een verpleeghuis , daar kunnen de bewoners niet uit plastic bekertjes drinken

  Fijn weekend en geniet van mooie weer

  Groetjes Gina

 3. Dergelijk onderzoek is ook al in de 80’er jaren gedaan en ook toen op verzoek van de bekertjesleveranciers. Als het een goed onderzoek is, dan wordt allereerst grondstoffen, productie en transport onderzocht. Voordeel van een plastic bekertje is dat het maar 1 druppel aardolie bevat en en zo’n ding binnen een fractie van een seconde geperst is. Stenen kopjes staan gewoon een paar uur aan 1200 graden in een oven. Dat neemt veel meer, maar een stenen beker gaat dan ook veel langer mee. Omdat dun plastic nix weegt valt het transportprobleem mee. Uiteindelijk wordt alles een keer afgevoerd, of dat nu 1000den plastic bekertjes zijn of een mok waar een oor vanaf is. Het echte verschil zit in de afwas. En dan heb ik het niet over de afwasmiddel of water, maar meer over electrisch en afschrijving van afwasmachines en vooral het aantal mensuren.

  Dat laatste is voor een bedrijf erg belangrijk. Iedereen die ‘eventjes’ een beker omspoelt verhoogt de bedrijfskosten van een kopje koffie zo van 25 cent naar een paar euro, afhankelijk van je tarrief. Dus bij een directeur kan zo’n spoelbeurtje oplopen naar 10 euro. Dat is de reden dat grote bedrijven graag bekertjes en koffieautomaten willen gebruiken en niet blij zijn met zelfspoelen en zelfzetters.

  Overigens moet een mens toch af en toe even van zijn plaats en als je dan een bekertje omspoelt dan valt dat financiele effect best mee.

  Zelf gebruikte ik 1 plastic bekertje per dag. Ik liet daar altijd een bodempje in staan zodat het niet vastkoekte eer ik aan mijn volgende bakkie toe was. Opweg naar de koffieautomaat gooide ik dat restje in de gootsteen. Vervolgens werd die dus opnieuw door de automaat volgetapt.

  Er is echter wel wat veranderd in de laatste jaren. Volgens mij is de vuilverwerking veel blijer met plasticc bekers dan met stenen mokken. Die plastic bekertje leveren warmte en electriciteit op, die mokken niet.

 4. Het gaat om (de hoeveelheid van) het afwaswmiddel dat wordt gebruikt maar ook om de energiekosten van het afwassen. Mede daardoor is het gebruik van een porceleinen kop belastender voor het milieu dan het gebruik van wegwerpbekers. Toch?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.