Lijstje erom – by Frank
Lijstje erom – by Frank

Lijstje erom – by Frank

De foto’s hier op het blog zijn vaak voorzien van een randje, een lijstje zo te zeggen. Sjoerd doet dit in het algemeen met behulp van het programma Photofiltre. Dat gaat daar heel mooi mee. Maar omdat ik Photofiltre nog niet op mijn nieuwe PC heb staan en Gimp wel, laat ik vandaag zien hoe je je foto’s in een mooi lijstje kunt presenteren met behulp van Gimp. Photofiltre moet je nog even van meetegoed houden.

Open de foto in Gimp. Je kunt je foto met een gewone lijst presenteren. Hiervoor kies je vanuit de menubalk: Filter > Decor > Add border. Geef in de dialoog de breedte van de lijst op en kies een bijpassendeekleur. Klik vervolgens op OK en de foto heeft een lijstje, de foto wordt wel een beetje groter.


Je kunt ook het deel van de afbeelding selecteren waar het om gaat. Nadat je dit hebt geselecteerd, draai je de selectie om (Select > Invert) en verander je, bijvoorbeeld de belichting van de zo ontstane lijst (bijvoorbeeld lichter of donkerder maken) Een mooi effect is mogelijk door vanuit de menubalk: Filter > Decor > Add bevel te kiezen.In het menu onder Filter > Decor zijn nog meer mogelijkheden. Proberen zou ik zeggen!


Mijn nieuwe PC is ookegekocht, het is een A-merk (HP) geworden. Na veel wikken en wegen vond ik deze PC de meeste value for money te hebben. Laten bouwen met de zelfde hardware was niet voordeliger.eMaar daardoor helaas,eik kon de PC niet met zondereVistaeerop krijgen.eVista blijft er nu wel de eerste maand zeker nog op, totdat redelijk zeker is, dat alle hardware naar behoren werkt. Je wil tenslotte ook wat ondersteuning van de leverancier indien nodig. Ik moet toegeven:eVista draaiteals een trein en al mijn randapparatuur doet het. De voorbeeldfoto van vandaag zat bij de voorbeeldbestanden van Vista. Het is niet een van mijn eigen katten. (wordt vervolgd!)

13 reacties

 1. Vista ken ik nog niet, maar joh, ik ben blij een mede-photofiltre-fan hier te treffen!
  Ik doe ‘alles’ met dat programma, en ken het volgens mij inmiddels van haver tot gort. Is dat Gimp vergelijkbaar prettig om mee te werken?
  Mooie foto, al is het niet je eigen kat.

 2. Catman (Frank)

  Dat is voorlopig gemakkelijk, alle software is in principe freeware en OpenSource, dat kost niks. Het enige wat ik uitgeef is mijn ADSL abonnement en een abonnment op een News-server. Ben je met een onderzoek bezig of zo?

 3. laat ik nu denken dat koppelverkoop in Europa verboden was?
  of heeft ons Neely haar zaakjes nog niet helemaal op orde.
  dus:
  vista moet je erbij?
  zou voor mij al een reden zijn om die bak te laten staan.
  maar goed, wie ben ik?
  toch een vraag, Frank: *wil je eens bijhouden hoeveel kosten je maakt (voor je pc, soft- en hardware) vanaf het moment dat je de winkel uitliep met jouw nieuwe aanwinst?*
  overigens zie ik Ubuntu al aandringen 🙂

 4. Ben niet helemaal tevreden met Vista. Heb het nu bijna een jaar en nog steed m’n printer/scanner van HP niet aan de praat kunnen krijgen. De spooler weigert geactiveerd te worden. Mateloos irritant. Kan het pas over een maand of twee weer proberen wanneer ik de computer, TV en meer apparaten ontroet en wel terug krijg.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.