Ik weet het echt nog niet! – By Frank
Ik weet het echt nog niet! – By Frank

Ik weet het echt nog niet! – By Frank

Wat moet ik er van zeggen? Vista zit nog steeds op mijn PC. Dat wil zeggen ik heb hem al een keer opnieuw geenstalleerd nadat ik ietwat te veel gehobbied had en niets meer fatsoenlijk werkte, maar ik wil er toch nog even mee testen dus. Het loopt nu weer als de bekende trein. Ik ben er niet gelukkig mee, maar ook niet ongelukkig. Voor mij geld nu regel 1 van het besturingssysteem: het moet mijn software draaien en hardware aansturen. Niet meer niets minder. En dat doet het dus. Gespioneer van Microsoft of anderen heb ik nog niet ontdekt. Dus voorlopig het voordeel van de twijfel dan maar. Binnenkort ga ik zeker Ubuntu ermee testen, maar ook daarvoor is regel 1 van toepassing. Overigens het opnieuw terug brengen naar de “fabrieksinstellingen” duurt uren.

Nu ik dus toch Vista heb, heb ik ook maar eens rondgekeken welke tools er bij zitten voor mijn fotootjes. Het eerste wat opvalt is de Windows Explorer (verkenner). Deze is voor het beheer van de foto’s wel erg mooi gemaakt. Een duidelijke thumbnail, een preview en onder in, alle informatie over de foto zelf. Voor deze doeleinden had ik eerder altijd een ander programma moeten installeren. In XP is dit namelijk veel Spartaanser.


Paint zit er ook nog bij, dat is al zo oud als Windows zelf. Nieuw of vernieuwd is volgens mij de “Windows Photo Gallery”. Je kunt er je foto’s mee bekijken, maar ook editten, zij het beperkt. Je kunt wat met de kleur spelen, lichter donkerder maken, rode ogen verwijderen, croppen, en dat is het dan. Er is een functie om handelingen ongedaan te maken, maar op het moment dat je verder klikt naar de volgende foto, of het programma dicht klikt, dan is elke wijziging meteen opgeslagen. Het schijnt dat de uitgebreidere versie van Vista (Ultimate) wel nog een kopie ergens op slaat maar de “Premium” die ik heb doet dat niet. Oppassen dus met deze tool.


Verder wordt “Windows Movie Maker” meegeleverd. De “Windows Movie Maker” heeft naast het bewerken van filmpjes, ook de mogelijkheid om van foto’s een diashow te maken die daarna op DVD of CD gebrand kan worden. Er zijn diverse overgangen tussen de de diverse foto’s te maken en wat ook mooi is zijn de diverse effecten met de foto’s zelf. Effecten zoals Panning, in en uitzoomen etc. Alleen wat nou weer jammer is is dat je geen tijd aan de effecten mee kunt geven. Daar heb je dan weer gespecialiseerde programma’s voor nodig zoals “Proshow producer” of MOTV (Memories On TV).


15 Comments

 1. kk

  Ik moest ook erg wennen aan vista maar het heeft wel leuke dingen. Dat voorbeeld in verkenner wist ik nog niet, bedankt! Erg handig vond ik de mogelijkheid om de uit knop te kunnen veranderen, dat het gelijk uit gaat ipv nog drie keer verder klikken.

 2. Ik heb XP, en ik moet zeggen dat ik er nog niet veel mee geprobeert heb.
  Ik doe altijd maar wat.
  Een keer had ik een te lange film gemaakt, dat moest in stukjes, en dat lukte me met windows movie maker, ik had daar eerder nog nooit iets mee gedaan.
  En nadien ook niet weer.

 3. Ik heb moviemaker (mogelijk een oudere versie) bij mijn XP Media Center Edite gekregen en heb het nog nooit gebruikt. Door dit logje heb ik het even bekeken. Ik kan er vrij eenvoudig een filmpje van een setje foto’s mee maken. Toch had ik daar zelf al eerder een JavaScript voor bedacht die handiger is voor de gebruiker. Zo kunnen gebruikers daar de verversingssnelheid mee wijzigen en lopen er omschrijvingen met de foto’s mee. En het werkt ook op PC’s zonder WMP.

  Verder heb ik mijn XP in Windows98-mode/looks staan. Verkenner in detailmode vind ik (ivm sorteren) een stuk prettiger dan die thumnails. Ik heb ook weer FotoEditor van 98se geenstalleerd waar ik de foto’s mee bekijken en kan wijzigen. Gaat flitsend snel. Toch ga ik dat misschien wijzigen in FotoFiltre dat meer kan (o.a. roteren tot op 0,1 graad en batchzaken).

  De vraag is eigenlijk wat hoort in een OS thuis en wat niet. Best een moeilijke vraag waar ik niet uit ben.

 4. hallo! wakker worden! het is 2008 hoor.
  er zijn alternatieven die gewoon doen wat je wilt, op een manier die je ongestoord je dagelijkse dingen laat doen. Ubuntu bijvoorbeeld, of een een heel vriendelijke dialect Linux Mint: http://www.linuxmint.com/
  doe het maar, dan krijg je weer plezier in je foto’s, lijkt me heul gezond.

 5. Je regel 1 van een besturings systeem is inderdaad waar het om gaat: het draaien van programma’s en de aansturing van hardware. En je hebt gelijk, vaak is het gehobby van mensen de achtergrond van de klachten over een OS. En natuurlijk illegale (en vaak niet complete) downloads van een OS of software.
  Succes met het eventueel testen van Ubuntu en gaan voor het OS waar je je het beste bij voel.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.