Don Quichot de la Mancha
Don Quichot de la Mancha

Don Quichot de la Mancha


Ik werd getroffen door een stukje in een Nederlands dagblad over windmolens. Niet over van die grote die langs de kustlijn en hier en daar in het land staan, of over de molens van Don Quichotte de la Mancha, maar over windmolens die je zo op het dak van je huis kunt plaatsen. Destijds, zo’n 30 jaar terug was ik bezig met een studie waarbij dit soort molens in de belangstelling stond en wilde er een plaatsen op het dak van mijn huis. Ik heb even gekeken en het destijds aangeschafte WindWerkBoek heb ik nog steeds. Helaas was het in onze gemeente niet toegestaan in verband met geluidsoverlast van de draaiende delen en het windgeruis. Het leek me destijds in de milieu-hype-tijd best een aardige investering om een Dariusrotor op het dak te plaatsen, die in tegenstelling tot kinderen uiteindelijk geld op zou leveren. Goed, het werd dus geen Windmill, maar er kwamen kinderen voor in de plaats. Iedereen blij, kinderen kosten ook geld, maar zijn goed voor de AOW van de meesten van ons. Maar het artikel prikkelt me een beetje, moderne technologie, venturibuizen, inwendige ventilatoren en een opbrengst die drie maal zo hoog is dan normaal. De Own Urban Windmill gaat 4.000 euro kosten, exclusief 765 euro voor de installatie. Dat bedrag is in tien jaar terug te verdienen, zonder subsidies, uitgaande van een stijging van de energiekosten met 6,8 procent per jaar. Als de overheid daar een beetje geld bij doet leveren we straks met zijn allen geld op en besparen we ook CO2 en NOx emissie. In november komen de eerste exemplaren voor de particulieren op de markt. Ik ga toch eens investeren informeren. Maar eerst eens even kijken of we zo’n modelletje niet op schaal kunnen nabouwen. Waar een zondag al niet goed voor is als je de hele dag het huis niet uit bent geweest. Oh ja, drie van die en je kunt Essent, Eneco, Eon, Dong, Delta, Nuon, Westland, RWE, Oxxio en hoe ze ook allemaal mogen heten aan de kant zetten. Computers op windenergie, arme baas van mij, ik hoop nog mijn pensioen daar te halen.


13 reacties

  1. Aardige investering (nog) en zoals Belinda en Chantal aangeven, zou veel goedkoper moeten. Desnoods door meer subsidie. Maar klinkt zeker interessant. Benieuwd of het je gaat lukken om na te bouwen.

  2. Ik snap niet dat alles wat goed is voor het milieu zo duur moet zijn. Mijn dak had anders al volgestaan met minstens 3 van die windmolens maar bijna 5.000 euro per stuk is toch ietsiepietsie te duur voor dit Bruintje.

Reacties zijn gesloten.