Faststone viewer – by Frank
Faststone viewer – by Frank

Faststone viewer – by Frank

Vorige week heb ik geschreven over Photofiltre. Een van de reacties die ik kreeg, van Xiwel, was dat ook in Photofiltre het niet mogelijk is om foto’s in het formaat 4:3 te croppen naar 3:2. Dat wil zeggen vooringesteld. Je kunt natuurlijk zelf wel wat proberen te gokken, maar als je software hebt die dat formaat vasthoudt en eventueel ook zonder verlies van kwaliteit opslaat, dan is dat enorm gemakkelijk. Gelukkig heeft ook hier de Opensource/freeware wereld in voorzien. Natuurlijk, het kan met Gimp. Maar dat is niet aan de beurt vandaag. Omdat je op de PC toch ook graag een viewer hebt voor je foto’s, zou het makkelijk zijn als het daarmee meteen ook kan.

Mijn favoriete viewer is heel lang Irfanview geweest, maar zoals door Xiwel opgemerkt kan Irfanview het ook niet. Niet zo lang geleden ben ik het programma Faststone Viewer gaan gebruiken. En Faststone Viewer kan dit wel. Ook Faststone Viewer is een Freeware programma. Naast de uitgebreidere mogelijkheid van croppen kan Faststone nagenoeg alles wat Irfanview ook kan, resize, batchverwerken, rode ogen aanpassen, enz.
e

Maar het kan nog meer: Ik kwam in aanraking met dit programma, toen een collega vroeg naar de mogelijkheid om RAW bestanden te kunnen bekijken met een viewer. Na even wat Googelen kwam ik bij Faststone uit. RAW bestanden kunnen bekijken is overigens iets wat veel viewers (de meeste) niet kunnen.

Je kunt het programma downloaden als installeerbaar (.exe) maar ook portable. De portable heeft als groot voordeel dat je niets hoef te installeren. Gewoon de .exe dubbelklikken en je bent aan de gang. De handleiding vind je op voornoemde link ook. Natuurlijk heeft ieder programma zo zijn voor- en nadelen. Kiezen moet je zelf.

Voor Linux ingewijden: Wat leuk is, Faststone wordt in principe alleen gemaakt voor Windows. Maar de portable versie werkt middels het programma Wine (een Windows Emulator voor Linux) ook in Linux. Ook hier een kwestie van ergens neerzetten, en de .exe starten. De screenshots van Faststone zijn dan ook gemaakt met Faststone, op mijn Linux PC (de Laptop). De (nieuwe) HP desktop heeft nog steeds Vista, mijn Bose USB-boxen werken (nog) niet goed onder Linux.

Hieronder een screenshot van mijn desktop (Ubuntu linux met Gnome). Faststone Viewer is hier actief in “treeview”. Portable applicaties, thinstalled ofwel thinapps hebben de toekomst denk ik zo!
14 Comments

 1. Henk Rutgers

  Zit een tijdje met de familie in Bangkok. Ik wil mijn foto’s absoluut in RAW schieten. Het op de pc in het internetcafe op de hoek lukt dan niet. Na lang zoeken kwam ik jou verhaal tegen. Superproduct en hierodor kan ik zonder iets te hoeven installeren mijn foto’s al op vakantie (in raw) bekijken. Dank voor je bericht

  groet

  Henk

 2. Na het lezen van dit logje (afgelopen vrijdag) heb ik FastStone geenstalleerd: ik ben onder de indruk van de mogelijkheden! Ik gebruik(te?) voornamelijk PhotoFilte, waarmee ik kan ‘lezen en schrijven’ (heb handigheid ontwikkeld in het croppen van foto’s naar de beeldverhouding 3:2) en soms IrfanView (snelle viewer in volledig scherm), maar FastStone mag blijven, vooral omdat dit programma ook de RAW-bestanden laat zien. Bedankt voor de tip dus!

 3. Ik heb ‘m downgeload. Doet het goed, maar zal m’n kennis niet echt van dienst zijn. Teveel opties maken die man volledig van slag. En deze toont nogal wat.

  Hij neemt trouwens niet mijn menulettergrootte (die ik in Windows ingesteld heb) over. Ik heb een laptop met nogal miezerige pixels en heb daarom de lettergrootte in de menu’s wat groter gezet.

  Overigens (vond ik later pas) kan je bij dat FotoFiltre via ‘Handmatig’ kiezen voor een vaste uitsnijverhouding.

  (Gelukkig heb ik wat tijd en is nog 80% van m’n harde schijf leeg. šŸ™‚

 4. Ik moet zeggen dat ik, heel ouderwets misschien, nog steeds gewoon werk met de combinatie verkenner/paint shop pro. Heb ooit acdsee als viewer installed maar dat vond ik allemaal te log en te langzaam.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.