Toch liever met een statief – by Frank
Toch liever met een statief – by Frank

Toch liever met een statief – by Frank

Ik ben opzoek naar een statiefje. Tot nu heb ik eigenlijk altijd uit de hand gefotografeerd, maar voor bepaalde toepassingen is een statief toch onontbeerlijk. Ik heb een hekel aan sjouwen met foto-apparatuur. Je ziet soms fotografen met hele hutkoffers met apparatuur, lenzen, flitsers, enz. Mij niet gezien. Daaromeheb ik mijn oog laten vallen op een Gorillapod. Een statief waar je letterlijk alle kanten mee op lijkt te kunnen. Klein van afmeting en licht. Misschien dat iemand er al ervaring mee heeft, dan hoor ik dat graag.

Bij de uitslag van de plaats van dee Eiffeltoren heb ik al in het kort uitgelegd, hoe de achtergrond met toren en lucht vervangen is. Daar ga ik nog een uitgebreide tutorial van maken, zodra iedereen van vakantie terug is. Mooier is het natuurlijk, als je de foto ineens goed belicht krijgt. Maar de contrasten tussen licht en donker zijn vaak dermatig, dat je de trukendoos er wel bij moet halen. Een spiegelreflexcamera is al beter dan een compacte digitale camera, maar afhankelijk van zonnestand, eigen standpunt en hoeveelheid licht heeft iedere camera (fotograaf) van tijd tot tijd wel eens een uitgebleekte lucht.

Altijd zoekend naar iets nieuws, of iets anders, ben ik dus ook in aanraking gekomen met HDR (High Definition Range) fotografie. In het kort komt het er op neer, dat je meerdere foto’s (minimaal 3) van hetzelfde onderwerp maakt, met een e twee diafragmastoppen verschil. Een foto met goed belichte schaduwpartij, een met goed belichte middentonen en een met de highlights goed belicht. Veel camera’s hebben hiervoor zelfs een functie ingebouwd (Bracketing). Deze 3 foto’s worden dan op elkaar gelegd en je houd steeds de goed belichte delen over. Het resultaat: foto’s met luchten, zoals de oude Hollandse meesters ze in hun schilderijen hadden. Maar omdat je de camera uit de hand vrijwel onmogelijk goed op de zelfde plaatsekunt houden heb je een statief nodig. Anders verschuift het beeld teveel.

Hierondereeenefoto gemaakt met de camera in de stande”auto”een daaronder een,enog zonder statief, uit de hand gemaakte HDR. Soms lukt het zonder statief ook, kwestie van geluk hebben. De lokatie van de opname: Maastricht boven op de de st. Pietersberg.

18 reacties

 1. ..nog even…over inhoudelijk: lees er hier voor het eerst over, HDR, leer er wel van.maar helaas heb ik niet zo’n mooie camera dus een statief is nog even helemaal niet aan de orde..maar toch, mischien kan ik een keer een betere betaalbare camera op de kop tikken! who knows

 2. Catman (Frank)

  Ik heb al eens rond zitten kijken bij Flickr, Daar zitten plaatjes bij om bij te hijgen en te kwijlen. Ik kijk ook graag bij zoom.nl op de gallery. Je ziet daar dat er al veel geHDR’t wordt in Nederland. Maar ik ben nog maar beginner met HDR.

 3. hee, ro en ik hebben ook beide een gorillapod. Ik voor een kleine compactcamera en ro een hele dikke voor zijn canon 40D.
  Heel handig als je vanaf de grond foto’s wilt maken.
  Met die van mij kan je ook echt de camera in een boom hangen enzo, met die van Ro niet hoor.
  Maar behoorlijk stevig moet ik zeggen! ( en hij heeft een “nepmerk” ook nog ( marktplaats)

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.