Kastelen in Limburg – Eijsden
Kastelen in Limburg – Eijsden

Kastelen in Limburg – Eijsden


Wat moet ik zeggen van Kasteel Eijsden. Het is gewoon een heel erg mooi kasteel met uitzicht op de Maas. De foto’s spreken voor zich. Het kasteel stamt uit 1636 en werd gebouwd in opdracht van de heer van Eijsden. In die tijd wisselde het nogal eens van eigenaar, o.a. door huwelijken en het is zelfs even in bezit geweest van de de grafelijke familie van Hoenbroeck. Uiteindelijk blijft het in bezit van de zeer rijke familie van Liedekerken de Pailhe. Het kasteel is gebouwd in een typische Maaslandse (renaissance) stijl. Dat wil zeggen dat er diverse bouwmaterialen uit de omgeving werden gebruikt, zoals Mergel, hardsteen en baksteen. Het kasteel is voorzien van een gracht en aan de landzijde staat een prachtige kasteelhoeve. Voor de kenners onder u, het kasteel wordt beschouwd als de bakermat van de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile, beter bekend als de roei. Het kasteel is opgenomen in de top 100 van Nederlandse Unesco monumenten. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar wel een bezoek waard. De omliggende terreinen en het binnenhof zijn open voor publiek. Het prachtige park en de omliggende omgeving zijn zeer zeker de moeite waard, trouwens ook een bezoek aan Eijsden zelf. (De foto’s zijn aanklikbaar)

15 Comments

 1. Flip

  @Fialas. Check je kennis van Eijsdense harmonieen, want de graaflijke familie van dit kasteel is uitsluitend beschermer van de Roei (Sainte Cecile) en niet van de Blow (Oude Harmonie).

 2. Eindelijk kom je eens met een kasteel op de proppen waar ik wel eens van heb gehoord.
  Het ziet er prachtig en goed onderhouden uit. Een sierraad om zuinig op te zijn.
  Ik vind die boom trouwens ook erg mooi.

 3. “tuinman””, riep mijn schoondochter naar een tengere oudere man met een kruiwagen, , “we hebben een hond bij ons en nu pas zien we dat verbodsbordje, moeten we nu het park weer uit”? “Mais non madame”, zei de grijze heer, “gaat u gerust oew gaangk”,.
  De graaf de Liedekerken de Pailhe is niet kinderachtig, en gastvrij is hij ook. Niet voor niets is hij beschermheer van beide herremenieen, de roei en de blaauw, en het park staat in de zomer open voor hun gelegenheidsconcerten. Dus een zo’n klein hondje mag er ook wel in.
  @ Teun :: je kunt er helemaal omheen lopen, langs de slotgracht, dan zie je genoeg.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.