Sjouwen? Liever niet! – by Frank
Sjouwen? Liever niet! – by Frank

Sjouwen? Liever niet! – by Frank

In een vorig blog heb ik al eens aangegeven dat ik een hekel heb aan sjouwen met foto-apparatuur. Een hele hoop lenzen en flitsers bij de hand vind ik ook wel handig om er bij te hebben, maar als dat resulteert in 10 e 12 kilo fotospul aan mijn schouder dan haak ik af. En laat mijn fotografieliefhebberij nou meestal in de buitenlucht plaatsvinden. Mijn camera is daarom een compromis. Zo te zeggen een “poldermodel” door Canon bedacht. Bij de keuze van mijn camera waren volgende zaken essentieel:

 • Hij moest veul zoom hebben, want ik sjouw niet met lenzen.
 • Er moest een doorzichtzoeker opzitten, want LCD schermpjes zijn in helder zonlicht nu eenmaal niet afleesbaar.
 • Het LCD scherm moest kantelbaar zijn. Dat vind ik gewoon handig, de camera kan daardoor in iedere stand gehouden worden, je kunt altijd op het scherm kijken.
 • Er moesten gewone AA batterijen in passen. Die kun je overal ter wereld altijd wel ergens kopen.
 • Hij moest zoals een echte camera een A, P, T en M – stand hebben, want ik klooi nogal graag met instellingen.
 • Je moest er redelijk mee kunnen filmen. De camera gaat ook mee op vakantie, als de lichtomstandigheden dermate beroerd zijn dat fotograferen niet meer lukt, gaat filmen meestal nog erg goed. Met flitsen, flits je even makkelijk alle sfeer uit een foto. Nou kun je dat wel weer oplossen door wat met diafragma, sluitertijd en iso-waarde (ruis) te spelen, maar ergens houdt het op. Met filmen heb je dan tenminste nog iets!

Het is toen (twee jaar geleden)ede Canon Powershot S3IS geworden. Deze camera heeft alles wat ik zocht, behalve de mogelijkheid om in “raw” te fotograferen. Er komen alleen jpg’s uit. Op een gegeven moment ben ik dus eens gaan zoeken naar firmware voor de camera. Maar Canon levert dat niet om de mogelijkheden te opwaarderen. Hooguit om ernstige fouten op te lossen. Maar de camera bevat eene processor type digic-II. Een aantal mensen hebben al snel ontdekt dat die processor veel meer kan, en ja, ook raw foto’s afleveren. Zij leveren een “firmware” die gestart wordt zonder aan de originele firmware wat te veranderen. Deze firmware doet het op veel Canoncamera’s, niet alleen op de S3IS. Niet alleen Raw is mogelijk, ook extra informatie zoals o.a. histogram, accu, scherptediepte enz. op het display. En extra functies op de camera. Zelfs highspeed fotografie schijnt mogelijk te zijn, of automatisch een foto maken als iets voor de lens beweegt. Maar voorlopig ben ik nog niet verder als de Raw foto’s gekomen. Mocht je er meer over willen weten dan kun je hier “Unleash the power in your Powershot” terecht. De site is wel in het Engels.

Canon Powershot S3IS

10 Comments

 1. Sinds dec. 2005 gebruik ik om de door jou genoemde redenen het oudere broertje, de S2IS.
  Tot nu toe kan ik er nog steeds goed mee uit de voeten, en ik ben nog steeds enthousiast over deze camera. Toch zal ik dat linkje van je eens bekijken, wie weet valt er nog wat extra uit te halen.
  Dank voor de tip.

 2. De bovenstaande camera vind ik ook te groot en zou ik bijna net gebruiken en zelfs vaak niet eens meenemen. Ik heb al jaren kleine autofocus-camera’s, die ik gewoon achter in mijn wielrenzak kan stoppen. Het is me nog aldoor gelukt om camera’s te vinden met een solide klep voor de lens zodat ie niet in een apart tasje hoeft. Mijn inmiddels oude digitale camera heeft dus ook een gewone zoeker, waardoor ik het dispay vaak uit laat. Dat display staat ook op standje minimale lichtopbrengst, dat scheelt flink in batterijen. Er gaan bij mij ook normale penlites in en het laatste jaar zijn dat oplaadbare van Trust. Die zijn nog steeds te koop bij Kruidvat, 4x 2700mAh + lader voor 13 euro. Geen geld en ze doen het beter dan de duurste alkalines van duur-a-cell. De zoom gebruik ik erg weinig, ik vind het wel jammer dat de lens niet langer open kan blijven zoals bij mijn eerste autofocus, die haalde 2,5 seconde en dan kan je gewoon in de nacht foto’s nemen.

  Ik kijk af en toe wel om naar een nieuwe camera, maar knap dan af op de dikte, de afwezigheid van een echte zoeker of een missende lensafsluiting. Dus gebruik ik deze nog maar wat langer. šŸ™‚

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.